Уникални находки, открити при строителството на АМ „Струма“ в изложба (СНИМКИ)

10:34, 16 фев 18 25 626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уникални археологически находки, открити през миналата година при строителството на автомагистрала „Струма“, са част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2017“.

Експозицията се открива днес в Националния археологически институт с музей при БАН.

В експозицията, която ще продължи до 1 април, може да се видят находки, намерени при проучването на праисторическото селище край село Дамяница, което е едно от най-големите на Балканския полуостров (от втората половина на VI до начало на IV хил. пр. Хр.). Изграждането на лот 3.3 от АМ „Струма“ засяга около 49% от него и през миналата година е извършено цялостно проучване върху площ от 90 дка. Разцветът на селището край Дамяница е в края на късния неолит и в този период е широко разпространена рисувана керамика. Посетителите на изложбата ще могат да видят ценни керамични съдове от късния неолит, мраморна купична, медна брадва и др.

Представени са и находки, открити при археологическите проучвания на другите два значителни обекта по трасето на АМ „Струма“ – в близост до селата Покровник и Мощанец, край Благоевград - част от лот 3.1. Сред намерените артефакти са бронзов печат от IV в. и бронзов връх на вотивна пръчица с форма на птица от IV-V век. Те са от спасителните археологически проучвания в местността Ширините, срещу Благоевград, където е открито селище от римската императорска епоха и Късната античност. Бронзова фибула (вид катарама) от II в. и бронзова тока от IV в. са част от находките, намерени при проучванията край с. Мощанец. Изследвани са структури от късноримската и ранножелязната епохи.

През миналата година за извършване на археологически проучвания по трасето на на автомагистрала „Струма“ Агенция „Пътна инфраструктура“ осигури около 4,5 млн. лева.

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама