СОС прие новите критерии за прием в първи клас

13:25, 22 фев 18 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичния общински съвет прие днес новата наредба за прием на ученици в първи клас. Новото в нея е, че основният критерий е уседналостта. Най-голямо предимство имат деца, чиито семейства са живели повече от три години в прилежащия район на училището.

Следват семействата, живели от една до три години в района и тези, които са променили адреса си през последната година. Има и допълнителни критерии за прием - като сред тях най-много точки - 22 - получават деца, чиито братя и сестри учат в желаното училище.

Точки получават и децата с починали родители, с трайни увреждания и завършили подготвителна група в училището.

"Категорично това е по-добрата система, надгражда се над това, което имахме миналата година. Знаете, че имаше съществена разлика при начина, при който се изработи наредба 10. Българските общини не бяха поканени да участваш в първата редакция и, респективно, се получиха много странни критерии, които трудно се прилагаха и директорите бяха объркани. Сега ръководството на МОН покани доста по-прагматично. Поканиха ни големите общини, участваха малките общини. Така че текстовете в наредба 10 са далеч по-работещи. Разбира се, животът е големият учител и самата кампания ще ни покаже какви ще са особеностите", коментира Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община, съобщи БНТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама