Откриване на първия по рода си „Салон на музеите“ в НДК

11:00, 25 фев 18 / Култура 25 616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini



Специална селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи и галерии ще бъде показана на единствения по рода си „Салон на музеите” в НДК. Той ще се проведе в периода 3-5 март, когато на площ от повече от 500 кв. м. във фоайето на ет. 3 в Двореца ще бъдат представени близо 40 музеи и няколко галерии от всички краища на България.

Идеята е на едно място да бъдат представени реплики на шедьоври, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни.

Близо 40 музеи и няколко галерии от различни краища на България ще представят щрихи от своите експозиции на площ от 500 кв. м. на третия етаж на Двореца. Това е първият по рода си Салон на музеите – част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Салонът ще бъде открит за медии на 26 февруари от 11.00 ч. Същият ден от 14.00 ч. в Литературен клуб „Перото” ще се проведе дискусия на тема „Отвъд съкровищата: съвременно управление на културното наследство”. В нея ще участват директори на музеи, експерти и археолози, а сред дискутираните теми ще бъдат културното наследство в съвременния виртуален свят, мениджмънт на образователни програми, възможности за представяне на културното наследство и др.

На националния празник – 3 март – „Салонът на музеите” ще отвори врати за посетители.  До 5 март включително ще могат да се видят интересни експонати от различните музейни институции от страната. Сред тях е експозицията „Пътят на розата в Карловската розова долина”, която илюстрира популярното в цял свят българско розопроизводство с оригинални съдове за добиване и съхранение на розовото масло.

Националният антропологичен музей ще се включи в „Салона” с реконструкции на глави въз основа на черепите на тракийската принцеса от Могиланската могила във Враца и на царя-жрец от гроб №43 на Варненския халколитен некропол.

Салонът” ще покаже и макет на космат мамут в реални размери- част от експозицията на Регионалния исторически музей – Русе, както и макет на моруна – най-голямата сладководна риба в света и макет на Плаваща воденица /караджейка/ от колекцията на музея в Тутракан.

Специално място в експозицията ще бъде отделено и на уникалния археологически резерват Сборяново, чиито обекти са разположени сред живописни карстови образувания и редки растения. Най-известният обект в Сборяново – Тракийската царска гробница с кариатиди – е открита през 1982 г. до с. Свещари и е едно от най-забележителните открития на българската археология, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Салон на музеите” е част от официалната национална културнапрограма на Българското председателство на Съвета на ЕС.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама