Жителите на "Лозенец" с ултиматум към общината в защита на трамвай №6

11:30, 08 мар 18 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жителите на кв. "Лозенец" в София поставиха ултиматум към общината в 30-дневен срок да бъде възстановено движението на трамвай №6. В противен случай заплашиха с блокиране на булеварди. Това стана ясно по време на провела се обществена дискусия за бъдещето на транспорта в квартала. 

На събитието присъства кметът на район Лозенец Любомир Дреков. Присъстваха и представители на неправителствени организации като" Спаси София", които събраха над 4000 подписа преди две години за запазване на трамвая.

Общината премахва трамвайното трасе по бул. "Арсеналски" и бул. "Черни връх" като част от проекта за реконструкция на бул. "Скобелев" в района на Петте кьошета.

В началото организаторите на дискусията се опитаха да представят различни варианти, включващи и изключващи трамвай №6, но присъстващите единодушно заявиха, че не приемат нито един вариант, в който няма трамвай.

Борис Бонев от "Спаси София" изчете дълъг списък от неспазени обещания от страна на представители на Столичната община, включително Йорданка Фандъкова, че трамваят ще бъде закрит само временно и попита кмета на "Лозенец" как очаква някой да повярва, че администрацията мисли доброто на хората, ако досега само ги е лъгала. 

Присъстващите жители на "Лозенец" дадоха срок от един месец да се възстанови трамвайното движение. В противен случай заплашиха с протести и блокиране на булеварди, както направиха преди две години, когато трамваят беше спрян за първи път. Лозенчани са готови и за нова подписка ако Столичната община не вземе
предвид исканията им.

Причина за острото недоволство в "Лозенец" са обявените планове за реконструкция на бул. "Скобелев", представени на две поредни обществени обсъждания в сградата на Направление "Архитектура и градоустройство" през последните два месеца. На второто обсъждане повечето присъстващи, предимно общински служители, се обявиха за вариант, при който трасето на трамвай №6 се премахва, а на негово място се пуска тролейбус, без да се отчете, че такъв няма да обслужва същите дестинации, както трамваят. 

“Именно обединението около тази вредна идея ни провокира да поискаме дискусия и в кв. "Лозенец". Считаме, че не може бъдещето на транспортното обслужване на цял квартал да се решава на километри от там, в зала пълна предимно с представители на столичната община, които нямаха смелостта дори да станат и да защитят трамвайния транспорт, когато част от малкото присъстващи граждани се изказваха с твърдения, че целият трамваен транспорт трябва да бъде закрит, защото е отживелица. Не може докато в цял свят този вид транспорт преживява ренесанс, ние да имаме мислене отпреди 60 години”, заявиха от "Спаси София" и припомниха, че за последните 10 години, в София са били ликвидирани над 10 км. трамвайни трасета, което е “огромна рана за градския транспорт и градската мобилност”.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама