Горанов: Стремим се към гладко протичане на преговорите за бюджета на ЕС

11:30, 09 мар 18 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българското председателство ще се стреми към гладко протичане на преговорите за бюджета на ЕС, каза Владислав Горанов, министър на финансите при откриването на неформалната конференция на високо ниво. 

Срещата е част от събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС. Една от целите на днешната конференция е детайлизирането на дискусията по следващата многогодишна финансова рамка и да се подпомогне Европейската комисия за предложението си за МФР през 2020 година.

Свидетели сме на сериозни предизвикателства пред Европейската комисия. Заради това темата за финансовата рамка е основен приоритет не само на българското председателство, посочи Горанов, цитиран от БТА.

Ролята на бюджета на ЕС е относително ограничена, тъй като размерът му е около един процент от Брутния вътрешен продукт на страните от ЕС. Предоставянето на обществените блага и услуги се прави от националните държави, но в бюджета на ЕС трябва да се търси добавената стойност, посочи Горанов. Важно е финансирането на научно-изследователската и развойна дейност, на политиките по отбрана и миграция да става и чрез европейския бюджет.

Необходимо е да се гарантира, че и по-бедните райони също могат да получат минимални стандарти от нивата на публични услуги, добави финансовият министър. ЕС е в икономически подем с подобряващи се условия на пазара на труда и на финансиране и смятам, че с умерена и градивна политическа амбиция ще се справим с тези предизвикателства и да гарантираме общата финансова стабилност и постигане на дългосрочен растеж на икономиката, заетостта и доходите, каза финансовият министър.

Ключът към успешното реализиране на МФР е плодотворната комуникация сред всички нас, в Съвета в ЕК и в Европейският парламент, каза Горанов.

Българското правителство смята, че е много важно преди да се съсредоточим върху размера на бюджета първо да определим приоритетите и политиките, които искаме да финансираме. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева при откриване на конференцията.

На срещата ще се опитаме да насочим ЕК за това какво мислят държавите - членки по този важен въпрос. Всеки път, когато подготвяме МФР, си мислим, че е трудно, но сега, след Брекзит, новите приоритети и наближаващите европейски избори през 2019 година, предизвикателствата са още по-големи. Затова трябва да действаме умно, без емоции и осъзнавайки голямата отговорност, която носим, каза Захариева. 

Важно е да се осигури баланс между новите политики, сигурност, миграция и иновации и традиционните, които вече са допринесли ЕС да е това, което е, каза Захариева. Това съчетаване е възможно, като се търси по-голяма ефективност и гъвкавост, посочи тя. Гражданите на ЕС искат от нас да осигурим сигурност за живота и здравето им, границите на Съюза и работните им места. Важно за бъдещето им е финансирането на кохезионната и общата селскостопанска политика, каза вицепремиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама