Втори опит за избор на председател на Софийския градски съд

09:00, 13 мар 18 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Светлин Михайлов и Евгени Георгиев са двамата кандидати за поста председател на най-големия окръжен съд в страната - Софийски градски. Очаква се днес съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да направи своя избор. За да бъде избран, един от двамата трябва да получи осем гласа, колегията се състои от 14 души.

Преди близо месец гласуването беше отложено поради внезапно заболяване на Светлин Михайлов, който е бивш председател на СГС. Другият кандидат - Евгени Гергиев, понастоящем е редовен съдия.

Постът на ръководител на ключовия съд е вакантен вече близо половин година, след като предишният председател Калоян Топалов подаде оставка след двугодишно управление.

На общото събрание на съдиите от градския съд преди време повече гласове получи Георгиев - 44 магистрати го подкрепиха, докато за Михайлов гласовете бяха 25. Мнението на общото събрание не е задължително за съвета, но би трябвало да послужи за ориентир кого предпочитат съдиите да ги управлява.

Срещу избирането на Михайлов има внесена подписка от граждани и журналисти.

Към двамата кандидати са постъпили въпроси от организацията "Антикорупционен фонд". Преди втората дата на изслушване са постъпили въпроси към двамата кандидати и от инициативата, обявила се срещу избора на Михайлов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама