125 години от рождението на Райко Алексиев в Столична библиотека

18:30, 15 мар 18 / Култура 25 623 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Документалната изложба „Непознатият Райко Алексиев“, посветена на 125-годишнината от неговото рождение, се открива утре в галерия "София" на Столична библиотека. Изложбата ще бъде открита от главния редактор на в. „Стършел“ Михаил Вешим в присъствието на сина на хумориста Алекс Алексиев.

Гражданите и гостите на София ще могат да видят рисунки, карикатури и текстове, публикувани в основания от него сатиричен вестник „Щурец“, а от фонда на библиотеката ще бъдат показани броеве на в. „Щурец“ 1938-1939, книги, посветени на живота и творчеството му, сред които „Хорски уста: хуморист. Разкази“ 1937 г. 

Интерес ще предизвикат в. „Сердика“ – 1937 и сп. „Людокос“ – 1913-1914 и портретът на Димитър Пешев, рисуван от Р. Алексиев, който ни е предоставен за изложбата от неговия син Алекс Алексиев.

Райко Алексиев е изключителен български хуморист, журналист, издател, карикатурист, публицист, фейлетонист. Той е дългогодишен председател на Съюза на дружествата на художниците в България, сътрудничи на периодичните издания „Македония“, „Барабан“, „Смях“, „Людокос“, „Българан“, „Маска“, „Зора“. През 1932 г. основава седмичния вестник „Щурец“. 

Райко Алексиев е автор на карикатурите, сам пише статиите, фейлетоните и хумористичните миниатюри, а сам се грижи и за разпространяването му. „Щурец“ се списва в дома на художника до последния брой от 8 септември 1944 г. Тиражът му от 50 000 през всичките 12 години го държи на челно място сред родните печатни издания.

Автор е на няколко сборника с хумористични разкази и фейлетони. Участва в няколко художествени изложби. Книгите му са забранени в годините на социализма. След отмяната на комунистическия режим в страната през 1989 година Райко Алексиев е реабилитиран.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 30 март 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама