Осем от 12-те станции на третата линия на софийското метро са изградени на 56%. Те трябва да са готови до есента на 2019 г. Останалите 4 станции от “Красно село” до околовръстния път при “Горна баня”, чието строителство започна през миналото лято, са изпълнени на 15%. Те ще бъдат готови до края на 2019 г.

Това стана ясно при проверката на строителството на третата линия, която направиха столичният кмет Йорданка Фандъкова, министрите на транспорта и на околната среда и водите Ивайло Московски и Нено Димов и шефът на “Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев.

През 2019 г. половин милион софиянци ще пътуват с най-бързия и екологичен градски транспорт. Метрото ще спести 90 000 тона вредни емисии годишно”, каза Фандъкова.

Екоминистърът Нено Димов подчерта, че проектът за третата линия на метрото е пряко свързан с чистотата на въздуха и чувствително ще намали замърсяването на въздуха в столицата.

Надявам се да успеем да се преборим с останалите страни-членки на ЕС за продължаване на кохезионната политика, за да може в бъдеще да надграждаме проекта за метрото”, каза министър Московски.

"В края на 2019 г. столицата ще има 52 км метромрежа, а подземните влакчета ще могат да превозват 50 000 пътника на час. Очаква се трафикът да намалее с около 30%", подчерта Братоев.

Третата линия ще свързва бул. “Вл. Вазов” с околовръстния път при “Горна баня”. Това ще е първата метролиния, на която пероните ще са отделени от тунелите със стъклени прегради. Те ще се отварят при пристигане на влака на станцията. Влаковете пък имат опция за автоматично управление без машинист.

На метростанцията при Околовръстния път ще бъде изградена и малка жп гара за влаковете София - Перник.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно