Среща на Европол в София за ролята на Западните Балкани в ЕС (НА ЖИВО)

11:06, 19 мар 18 25 681 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ролята на Западните Балкани в Европейския съюз в рамките на Европол обсъжда на втората си среща, която се провежда в столицата, Съвместната група за парламентарен контрол на европейската агенция. 

Заместник-директорът на Европол Олдрич Мартину посочи, че около 800 души от Западните Балкани са пътували за Сирия, за да се присъединят към т.нар. "Ислямска държава". Според председателя на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов, споделената информация допринася за ефективността на работа на Европол, предаде БНР.

"Сега трябва да се търси начин да се върнат по родината си и точно затова трябва да бъде осъществен и необходимият контрол - управлението на миграционните потоци и контрола на границите. Това са само някои от примерите за конкретните сфери, в които държавите от Западните балкани могат да дадат своя принос", изтъкна Цветанов.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт посочи, че някои от държавите споделят информация, а други - не достатъчно. Затова той призова за насърчаване на сътрудничеството. Сред приоритетите на Европол той посочи борбата с организираната престъпност. Подчерта и нуждата от засилено наблюдение на т.нар. тъмна мрежа и криптовалутите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама