Половин милион лева за 120 метра улица за нов вход към кв. “Витоша”-София

17:10, 21 мар 18 25 586 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Половин милион лева за 120 метра улица ще даде Столичната община, за да направи още един вход към квартал “Витоша” по ул. “Васил Арнаудов”. Причината е, че в квартала почти няма общинска собственост, а жилищните сгради там са строени без улична регулация. Затова, за да направи инфраструктура, общината трябва да изкупи или отчужди 2500 - 3000 частни имота, попадащи в обхвата на бъдещата улица, съобщава "24 часа".

Хората от квартала от няколко месеца протестират срещу лошата инфраструктура, липсата на улици, тротоари, детски площадки и зелени площи. На последния протест преди десетина дни дори заплашиха, че ще спрат да плащат данъци на общината. Те настояват за цялостно планиране на квартала. 

Недоволството им е провокирано и от задръстванията, защото има само два изхода от квартала. Те са през улиците “Екатерина Ненчева” и “Асен Разцветников”, които водят към “Симеоновско шосе” и по “Филип Кутев”, която излиза на бул. “Черни връх”.

“Основният проблем е, че в миналото тук са строени сгради, без да е приложена улична регулация. Ние тепърва трябва да придобиваме частни имоти, за да направим улици и тротоари. Това са бивши земеделски земи, които са реституирани. Подобен проблем има не само в кв. “Витоша”, но и в “Манастирски ливади” и “Кръстова вада”. За да не се допускат повече такива случаи, съм спрял издаването на разрешения за строеж без нужните за улици и инфраструктура части от имота да са отчуждени или дарени на общината от инвеститорите”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

Всъщност в кв. “Витоша” има само 3 общински терена, сочи справка от общината. На един от тях е построена детска градина за 2,5 млн. лв. На другите два общината ще направи детска площадка и спортно игрище. Те ще струват общо 140 000 лв. Идейните проекти са представени на инициативния комитет.

Хората от квартала ще имат пълна свобода да решат в рамките на предвидените средства как точно да изглеждат спортната и детската площадка. Ще се съобразим с техните искания, обясни кметът на район “Лозенец” Любомир Дреков.

“Всеки от кварталите в район “Лозенец” има различни проблеми. Основната ни задача е да предлагаме решения и да работим за отстраняването им. Това се отнася и за кв. “Витоша”. За съжаление, поне на този етап много малка част от работата ни е видима за жителите му. Основните поблеми там са липсата на инженерна и социална инфраструктура, защото дълги години там не се е прилагала улична регулация и не са останали общински терени. Решаването на тези проблеми изисква време, защото процедурите са сложни, и много средства. Затова заедно с живеещите в квартала определяме най-приоритетните обекти. Те са заложени в програмата на Столичната община и са предвидени за реализация в краткосрочен и дългосрочен план”, каза Дреков.

Заложени са и 4 млн. лв. за ремонт на три големи обекта в квартала, които ще се направят тази година. Предвижда се обновяване на ул. “Филип Кутев” от бул. “Черни връх” до ул. “Могилата”, ще се ремонтира и кръстовището с ул. “Могилата”, както и отливният канал от бул. “Черни връх” до корекцията на р. Драгалевска.

Иначе с инициативния комитет на квартала лично два пъти се среща и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Днес отново ще има среща. Преди няколко месеца ръководството на общината и инициативният комитет изготвиха списък с конкретни задачи и проекти. 

Част от тях вече са изпълнени – изградено е осветление на 13 улици, поставена е мантинела по бул. “Симеоновско шосе”, правят се джоб за спиране на градския транспорт и спирка, изгражда се и тротоар от детската градина до зоопарка. Изпълнението на другите искания пък се е забавило, тъй като през зимата няма как да се строи. В последните 4-5 месеца в квартала са инвестирани около 250 000 лв., казаха от общината.

Иначе местните данъци, които постъпват от кв. “Витоша”, са 400 000 лв. Това са приходите от данъците върху имотите, автомобилите и от налога за придобиване на имущество, обясниха от Столичната община.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама