Приготвяне на обредни хлябове в Националния исторически музей

08:30, 14 апр 18 / Култура 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безплатно приготвяне и опичане на обредни хлябове организира Националният исторически музей (НИМ) днес, в своя Детски музейно-образователен център. Ателието е част от проекта „Представителна изложба: Сакралното пространство по българските земи XV–XIX в.”, реализиран с частичната финансова подкрепа на Министерство на културата.

Посетителите ще могат да приготвят обредни хлябове от квас - традиционни великденски хлебчета и специален хляб, използван в богослужебната литургия. Той се отличава с това, че върху него е бил слаган дървен просфорен печат. Участниците в ателието ще могат да изпекат на място своето изделие, да го опитат и да го отнесат със себе си.

Занятието е второто от общо четирите ателиета, пряко свързани с темата и предметите от експозицията „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи ХV–ХІХ в.“ в зала 4 на НИМ. През май и юни предстоят нови занятия по калиграфия и изработване на глинени икони.

Материалите, инструментите и моделите ще бъдат осигурени от организаторите. Занятията започват в 10:30 ч. и ще продължат до 15:30 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама