Роднини и приятели на Желяз Андреев, за когото има искане за екстрадиране от САЩ, протестират днес в негова защита пред Съдебната палата в Добрич и тази в София. Организацията за протеста става през специално създадената 
Facebook-група в подкрепа на Желяз.

Вчера Окръжният съд в Добрич го освободи от ареста и постанови мярка за неотклонение "подписка" в 60-дневен срок. Решението на съда може да се обжалва в тридневен срок. Предстои насрочване на дата за делото по искането за екстрадиция. 

Мъжът беше задържан от полицията на 7 април по искане за екстрадирането му в САЩ. Той е обвинен в участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към Съединените американски щати, докато е бил служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американска фирма. Там Желяз Андреев е търгувал с авиационни части, като един от клиентите му е била сирийската компания „Сирия Ер“.

В съдебната зала Желяз Андреев заяви, че, като служител в отдел Продажби на „АВ Тронкс“, той е изпълнявал задълженията си според трудовата си характеристика и никога не е предполагал, че те са в нарушение на американските закони. Той категорично отрече да е изготвял или фалшифицирал документи и подчерта, че никога не е посещавал Съединените щати, не е кандидатствал дори за виза.

На свидетелската скамейка в негова защита се яви приятелката му Милена Здравкова, с която са били колеги във въпросната фирма. Тя подкрепи думите му, че, като работници на най-ниското йерархично ниво, те са изпълнявали нарежданията на своите преки ръководители.

Защитата на Желяз Андреев поиска от съда да го освободи от ареста, тъй като няма риск от укриването на подсъдимия и по този начин да не се съобрази с искането на прокуратурата за задържането му под стража за срок до 60 дни.

Окончателното решение на Окръжния съд в Добрич дали ще освободи Желяз Андреев, се очаква.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно