Изложба представя в карикатури Европредседателството ни

18:00, 19 апр 18 / Култура 25 1182 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Темите за европредседателството оформят нашия ежедневен информационен поток, ще ви покажем един по-различен поглед към Европейския съюз. Как можем да видим хумористичното лице на Европа – ще ни разкажат карикатуристите от изложбата "100 дни Отечество (евро)любезно".

Евроинтеграция, Истанбулска конвенция, гарантиране на мир и сигурност - въпроси от дневния ред на евродепутатите, но теми, които придобиват различен облик с помощта на хумора и сатирата върху платното на карикатуристите, предава БНТ.

"Карат те да се замислиш, да се посмееш, може и малко да се натъжиш, въпросът е да не оставаш равнодушен, това е целият смисъл на карикатурата, както и на всичко, което прави един човек”, коментира Ивайло Цветков.

"Карикатурата е огледало на карикатуриста, ако се вгледате в самата карикатура, вие ще можете да направите пълен портрет на карикатуриста, какъв е неговият свят”, заяви Валери Александров – Валекс.

Колкото доброволците за европредседателството, толкова и карикатурите. В тях често се противопоставят българското и европейското. Така е и в мотото на изложбата – карикатура, която съчетава дядо Вазов и Ангела Меркел.

"Реших да сблъскам ретрото и сегашното и да има провокация в цялата работа. Самата основна тема дойде от Доналд Туск при откриването на Българското председателство", обясни Ивайло Цветков.

Литературата и карикатурата се преплитат, за да олицетворят образите на традиционни за българите герои, които са живи и днес.

"Както го е описал Алеко Константинов, Бай Ганьо тръгва по Европа и наистина след толкова години той е тръгнал, въпросът е накъде точно", посочи Николай Бебенов.

"Дори когато отрицаваме някого и се закачаме с него, трябва резултатът да бъде положителен", отбеляза Валери Александров – Валекс.

А всяка карикатура има своята мисия - да ни даде по-различна перспектива и да ни извади от традиционното схващане. Сатиричното лице на българското председателство на Съвета на Европейския съюз може да бъде видяно до края на април в столичната Червена къща.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама