Еврокомисарят Валдис Домбровскис ще говори за бъдещето на България в еврозоната

08:30, 26 апр 18 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въвеждането на еврото в България ще бъде основна тема по време на тридневната визита у нас на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ по въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари,.

Приемането на България в чакалнята на еврозоната е въпрос на месеци, заяви еврокомисарят за БНТ. Според него решението за приемането ще бъде взето от Европейската централна банка и от страните, които са част от Валутно-обменния механизъм или т.нар. чакалня на еврозоната.

"Една от сферите, която трябва да бъде оценявана, е дали българските банки са устойчиви на шок. Вече знаем, че българското правителство вече оповести политическото решение за желание за членство в еврозоната и намерение да кандидатства за чакалнята. Формалното решение трябва да се вземе от Европейската централна банка и страните, които участват във Валутно-обменния механизъм. Ние от Европейската комисия искаме активно да участваме и да подкрепяме този процес. В момента работим върху точните дати, но стана дума по-скоро за месеци, отколкото за години", коментира още той.

Домбровскис ще участва в неформалната среща финансовите министри (ЕКОФИН) в София в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Заместник-председателят Домбровскис ще проведе срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя Бойко Борисов и управителя на БНБ Димитър Радев.

В Централния военен клуб в София Валдис Домбровскис ще проведе диалог с граждани на тема "България в Еврозоната – въпроси и отговори". В дискусията ще се включи и заместник министър-председателят Томислав Дончев. 

Събитието ще се излъчва на живо на страниците на Европейското ни председателство в интернет и Facebook, и ще могат да се задават въпроси с хаштаг #EUdialogues в Twitter. Диалогът ще може да се гледа и на интернет сайта на Българското национално радио, а част от дискусията ще се предава пряко на честотите на Програма "Хоризонт" на БНР в цялата страна от 14:00ч до 14:30ч.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама