Нина Николина ще представи мултимедиен концерт-спектакъл в НДК

19:00, 13 май 18 / Култура 25 706 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 30 май, в Театър “Азарян“ НДК е премиерата за България на първия и единствен до момента,  мултимедиен концерт - спектакъл с народна музика, в изпълнение  на Нина Николина и хор „Магическите гласове на България“.


В концертната програма са включени акапелни изпълнения на  - „Излел е Дельо хайдутин” -  българското „космическо” послание пред земната цивилизация,  „ Седнало е Джоре“, „Бре Петрунко “, „Дилмано“, „ Полегнала е Тодора “ , „Мори айда, айда“, „ Вечеряй Радо“ и други .
С видеопослания в концерта ще се включат -  световноизвестното, българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан. В мултимедията, зрителите ще видят сцени от класически,  български филми, картини на големи български художници като -  Майстора, Златьо Бояджиев и Димитър Казаков – Нерон.
На сцената на Театър „Азарян“ ще се качат и Калин Вельов – перкусии и Димитър Тишев – акордеон и кларинет, които с народните певици ще представят композиции от проекта  „Pendara Ethno Project”  - изумително съчетание на автентичен фолклор, екзотични ритми и DJ звучене. 


Концертът е със специалното участие на известната оперна певица Виолета Радомирска, която разнася славата на новото поколение оперни изпълнители по света и пианистката Йоланта Смолянова.
“Това не е традиционен концерт, а мултимедиен спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни”, казва режисьорът на спектакъла Любомира Костова. Тя, заедно с режисьора на мултимедията Ема Константинова и сценариста Георги Тошев,  представят панорама от най-доброто на женските гласове на България през годините.

Официална премиера на спектакъла бе на 9 март в престижната, концертна зала Cité de la musique в Страсбург, организиран по повод Българското председателство.
След успеха в Страсбург спектакълът, посветен на прочутите български гласове ще  гостуват в Берлин на 24 май, деня на славянската писменост и култура.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама