Премиерът на Испания Мариано Рахой пристига на официално посещение в София

08:30, 15 май 18 / Политика 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Испания Мариано Рахой пристига на официално посещение в София. Утре той ще участва в срещата на лидерите на европейската народна партия (ЕНП), част от която е неговата Народна партия. Форумът предшества срещата на върха между ЕС и Западните Балкани на 17 май отново в София, на който Рахой няма да присъства.

Срещата е посветена на присъединяването на шест държави от Западните Балкани, между които и Косово, което Мадрид не признава. Останалите страни от ЕС, които така и не признаха независимо Косово, са Гърция, Кипър, Словакия и Румъния. За всяка от тях въпросът е деликатен заради проблем с национално малцинство от съседна държава. За Испания темата е особено чувствителна сед референдума за независимост на Каталуня, припомня "Дневник".

"За тези (страни - б.а.), които не са признали Косово, ще намерим приемлива форма да участват", заяви на 16 април в Прищина премиерът Бойко Борисов след среща с президента на Косово Хашим Тачи.Министърът на европредседателството Лиляна Павлова през януари се опита да намери по-обтекаема формулировка, като каза, че срещата в София ще "е за европейската перспектива за Западните Балкани, а не за разширяването". Въпреки това за правителствата на 5 страни от ЕС е деликатно да седят на една маса с представители на Прищина.

На срещата на върха на ЕНП в София ще бъдат държавни и политически лидери, сред които председателят на ЕНП Жозеф Дол, председателите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни. Държавните лидери ще са: Никос Анастасиадис (Кипър), Клаус Йоханис (Румъния), Себастиян Курц (Австрия), Ангела Меркел (Германия), Виктор Орбан (Унгария), Андрей Пленкович (Хърватия), Мариано Рахой (Испания) и Лео Варадкар (Ирландия).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама