Националният исторически музей /НИМ/ показва изложбата „Спасени за поколенията” (Приносът на България за опазването на световното културно наследство) на 18 май в 11 ч. В нея се представят седемте обекта на културното наследство от България, включени в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство: Казанлъшката гробница, тракийската гробница при с. Свещари, старият град Несебър, Мадарският конник, Боянската църква, Скалните църкви при с. Иваново, Рилският манастир. 

Изложбата е посветена на 45-ата годишнина от създаването на музея, на председателството на България на Съвета на Европейския съюз и на 18 май – Международния ден на музеите.

„Спасени за поколенията” ще бъде открита от един от доайените на българската археология - проф. д-р Мария Чичикова, изследовател на гробницата от Свещари. Специални гости на откриването на изложбата ще бъде фолклорната група „Бистришките баби“, вписани в световното нематериално наследство на ЮНЕСКО.

Изложбата „Спасени за поколенията” има новаторски, нетрадиционен подход към представяне на обектите. По разбираеми причини те са показани изключително чрез снимков, графичен и филмов материал. Информацията е поднесена на различни нива - от кратки текстови данни, отпечатани върху експозиционните табла, през значително
по-обстоятелствено представящи обектите листовки, до дикторска информация, придружаваща филми, поднесена на няколко езика – български, английски, френски, немски, италиански, руски. 

Включен е модерният подход за сканиране с персонални смартфони или с таблетите на QR-кодове, отпечатани върху таблата при съответните обекти.

Специално за изложбата НИМ ще извади от своите фондове експонати, някои които се представят за първи път. Това са древногръцки и местни керамични съдове, датиращи от V-III пр. Хр., елементи от въоръжение от същото време, средновековни културни ценности от времето на извайването на Мадарския конник, ръкописи от времето на разцвета на манастирския комплекс при с. Иваново и ценности, свързани с Боянската църква и с Рилския манастир.

Особено внимание заслужава Историческата палея (преводно-компилативен книжовен паметник, в който в свободен преразказ се излага и се коментира библейската история с многобройни допълнения) от 80-90-те години на XIV в., един от малкото толкова ранни образци, заради което книгата се показва изключително рядко. В нея са включени важни исторически и философски теми, засегнати в Библията. Някои от словата и тълкованията са апокрифни.

В изложбата са включени макетите на някои от обектите на ЮНЕСКО, предоставени любезно от фондация „Созопол”. Между тях любопитство предизвиква макетът на Рилския манастир, изработен от Пламен Игнатов за 17 години и два месеца, като за направата му са използвани 6 186 374 кибритени клечки, 360 ювелирни камъка и 100 перли.

Експозиционен елемент от изложбата са късометражните документални филми, изработени по проект на дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма” към Министерството на туризма. Със сигурност, така структурирана, изложбата ще бъде оценена по различен начин от посетителите. 

Изложбата „Спасени за поколенията” ще продължи до края на юли.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно