Протест пред Светия синод

11:40, 16 май 18 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

15-20 души излязоха на протест пред сградата на Светия синод в София. Те се обявиха срещу решението на духовниците от Българската православна църква да не участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия. Решението на Синода от 14 май е взето след покана към представителите на българската църква от страна на македонския архиепископ Стефан за съвместно отбелязване на юбилея. 

Протестиращите се организираха в социалните мрежи. Част от тях бяха с тениски, на които имаше българския трибагреник, а други носеха със себе си икони.

Скандалното гласуване е станало в отсъствието на българския патриарх Неофит, който пое отговорност да приеме подадената ръка от Македонската православна църква и да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност, заявиха протестиращи.

Журналистът и общественик Горан Благоев заяви за news.bg, че Светият синод сам се вкарал в капана да се консултира с останалите църкви от православния свят по македонския въпрос. "Светият синод е твърде изплашен и разделен. Не изключвам много силно външно влияние", каза Благоев.

На въпрос какво решение трябва да се вземе, за да може Българската православна църква да участва в честванията за 1000-годишнината на Охридската архиепископия, той не изрази надежда, че това може да се случи и да се преразгледа решението. 

"Не мисля, че на 27-28 май ще има официално църковно присъствие в Охрид, а по-скоро ще се чества неделята на всички български светии на 10 юни с литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски", изтъкна Благоев.

От своя страна д-р Милен Врабевски, председател на фондация "Българска памет", коментира, че след сключения договор за добросъседство и сътрудничество с Македония е получен за пореден път огромно разочарование от Светия синод - една забрана за честване на 1000-годишнината на Охридската архиепископия.

"Преди около шест месеца бяхме отново тук, но разликата е, че тогава беше мълчаливо бдение в подкрепа на мъдрото решение на Светия Синод, но за нещастие оттогава няма никакво движение на фона на твърдението на патриарх Неофит, че трябва да приемем подадената от Македония ръка", изтъкна той.

Врабевски посочи, че забраната на българските духовници да участват в честванията в Охрид трябва да се разгледа от разследващите органи и служби. "Трябва да се провери чуждото влияние върху институции, които на пръв поглед трябва да са независими от държавата", изтъкна Врабевски и допълни, че това е намеса на чужда държава във вътрешните работи на нашата страна.

Друга част от протестиращите заявиха, че специално създадената комисия по въпроса Българската православна църква да стане Църква-майка на Македонската православна църква (МПЦ) е нефункционираща. Според тях няма никакви действия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от двете страни на границата. Това компроментира усилията на България за мир и прогрес в региона, допълниха те.

Протестиращите издигнаха редица лозунги и плакати в своя защита. Някои от тях гласят: "Седем века Охридската архиепископия е била на цяла България", "Не се страхувайте да сте църква-майка на Охридската архиепископия".

Очаква се протестът да продължи само пред сградата на Светия синод без шествие. Протестът е организиран от Фондация "Българска памет".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама