Американски университет има интерес за разкриване на учебен център в София Тех Парк

20:10, 16 май 18 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Университетът на Алабама – Хънтсвил проучва възможностите за установяване у нас на магистърски технически кампус, предимно за обучение на чуждестранни студенти, който да е съчетан с научно-изследователски център. Това стана ясно по време на среща на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев с д-р Дейвид Берковиц, декан на магистърската програма и международно сътрудничество на висшето учебно заведение. 

„Подобряването на връзката между образованието и пазара на труда е основен приоритет за екипа на Министерството на икономиката“, подчерта Александър Манолев. Той обясни, че в последните години има растяща нужда на пазара на труда на повече кадри с техническо образование. „Секторът на информационните и комуникационните технологии също се развива с бързи темпове, а целта ни е в следващото десетилетие България да бъде иновативен център в региона“, допълни икономическият заместник-министър.

Д-р Берковиц обясни, че след посещението в България предстои да се направи детайлен анализ за възможностите да се стартира подобна инициатива в нашата страна. Той обясни, че ако това решение се вземе, целта ще бъде да се привличат кадри от целия регион. На този етап София Тех Парк е една от разглежданите локации, а начина му на функциониране отговаря на една от основните цели на американския университет – да се създават програми, които да подобряват връзката между научните общности и бизнеса и те да реализират съвместни проекти, които не само да са иновативни, но и да се реализират на пазара.

Университетът на Алабама в Хънтсвил е преди всичко с инженерна и научно-изследователска насоченост, като същевременно е и един от най-големите аерокосмически центрове в света, с база на НАСА. Основан е по препоръка на бащата на германската и американска ракетнокосмически науки Вернер фон Браун. Визитата на техни представители в страната ни е резултат от усилията на търговските служби на България във Вашингтон и на САЩ в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама