София е домакин на историческа среща между ЕС и Западните Балкани

07:30, 17 май 18 / Политика 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В НДК днес се провежда историческа срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани, желаещи да се присъединят към Общността. Форумът в НДК е най-голямото събитие в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и на неговия основен приоритет – европейскаперспектива и свързаност на Западните Балкани.

Горещият картоф е Косово. На практика пет от държавите в ЕС не признават независимостта й. Другият основен проблем е името на Македония и дългогодишният спор с Гърция. В края на преговорите Европа трябва да излезе с обща декларация, която носи името на София. В нея са разписани ясни ангажименти и проекти за интегрирането на Западните Балкани.

Заради драконовските мерки за сигурност около срещата общината призовава да се избягва излизането с лични автомобили. През целия ден движението по булевард „Витоша” между "Патриарх Евтимий" и "Пенчо Славейков" ще бъде спряно. В района на НДК около хотелите „Маринела”, „Хилтън” и „Балкан” се очакват много сериозни затруднения с трафика. Вчера огромни задръствания имаше и към Летище София, както и по бул. „Цариградско шосе”.

Междувременно на работна вечеря снощи лидерите на страните от Евросъюза обсъдиха  последното развитие на отношенията със Съединените щати. Акцентът беше иранското ядрено споразумение и международната търговия. Продължилата над три часа работна вечеря не завърши с официални решения. 28-те се постараха да покажат единство пред американците и тяхното решение за изтеглянето от иранското ядрено споразумение и санкциите срещу работещи в Иран фирми от Евросъюза.

Още от 9 ч. тази сутрин започват да пристигат лидерите в НДК. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще ръководи Срещата на върха, ще представлява Европейския съюз заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Във форума ще участват също върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

От 16,00 ч. в НДК ще се проведе Световен икономически форум (Давоски форум) с тема „Стратегически диалог за Западните Балкани“. В него ще вземат участие и президентът на Световния икономически форум Бьорге Бренде, ръководителят на ЕБВР Сума Чакрабарти и изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева и ще бъдат представени ангажиментите на финансовите институции към проектите на Балканите.

Планирана е и двустранна среща на Борисов с британския премиер Тереза Мей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама