Превозвачите блокират столицата в протест срещу европейски мерки

07:40, 17 май 18 / Политика 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки тирове ще блокират движението в София в рамките на Национален протест на българските превозвачи. Около 100 камиона и 70 автобуса ще бъдат разположени по софийските улици.

Водачите ще бъдат разположени през целия ден в крайните десни ленти по бул. "Цариградско шосе" в София. Предвижда се автомобилно шествие с тежкотоварни камиони и автобуси от 10 ч. до 17 ч. на бул. "Цариградско шосе". От 13 ч. до 17 ч. ще бъде проведено протестно шествие със сборен пункт пл. "Македония", по ул. "Алабин" към НДК.

Причината за недоволството е новият пакет за мобилност, който Европейската комисия внесе в Европарламента. С него стотици хиляди шофьори могат да останат без работа у нас, а десетки фирми със сериозни обороти да фалират.

На срещата на върха в София на 17 май премиерът Бойко Борисов ще даде на всички европейски лидери компромисни текстове, изготвени в сътрудничество с ресорния еврокомисар Виолета Булц за Пакта за мобилност. Това съобщи той след вчерашната си среща с испанския премиер Мариано Рахой, който подкрепи българската позиция. 

"Просто се надявам заради единството на Съюза, заради общата ни европейска политика, да не се правят такива изключения. Или да се направи компромис, да не се удря така един бранш, какъвто е превозваческият в България. Оптимист съм, защото мисля, че по правилния начин, с такт, с диалог ще се опитаме да свършим работа.", заяви Бойко Борисов. Премиерът ще засегне темата и по време на срещите с президента Еманюел Макрон и канцлера Ангела Меркел.

Във връзка с провеждането и осигуряването на събитията в столицата се въвеждат и редица ограничения на движението. Освен забрана за паркирането до 8 часа тази вечер по бул. "Джеймс Баучер", "Аксаков", бул. "Васил Левски" и паркинга на пл. "Народно събрание", паркинга пред "Хилтън", булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и бул. "Пенчо Славейков", на повечето от местата се забранява и преминаването на автомобили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама