В навечерието на днешната среща на върха ЕС-Западни Балкани европейските лидери от държавите членки на ЕС се събраха на неформална вечеря в София тех парк под мотото „Дигитална Европа - изследвания и иновации“. Тя бе организирана по покана на Доналд Туск, председател на Европейския съвет, а нейн домакин беше премиерът Бойко Борисов.

Като домакин на вечерята премиерът Бойко Борисов посрещна един по един председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на еврокомисията Жан-Клод Юнкер, еврокомисаря по външна политика Федерика Могерини и всички 27 лидери на държавите членки на евросъюза.

Един от основните акценти в разговорите беше решението на американския президент Доналд Тръмп за оттегляне на Съединените щати от Споразумението за иранската ядрена програма и последствията за Европа, предаде БНТ.

Изслушани бяха доклади за Иран на френския президент Еванюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел. Председателят на Европейската комисия представи данни за възможното отражение върху дружествата в ЕС от решението на Съединените щати. Той съобщи и докъде са стигнали преговорите с Вашингтон по въпроса за митата. А Доналд Туск отбеляза готовността на ЕС да отговори по съразмерен начин, ако временните митнически отстъпки на САЩ отпаднат. Ситуацията в Близкия Изток, отношенията с Израел и кръвопролитията след преместването на американското посолство в Ерусалим също бяха сред обсъжданите теми.

Немалка част от разговорите бяха посветени и на дигитализацията, която става все по-важна за 500-те милиона европейски граждани.

Преди края на вечерята всеки един от европейските лидери написа на масата пред себе си своето послание, включително и на кирилица, като символична следа от тази историческа среща в София. Изработена от плоскости от иновативен рециклиран картон, масата ще бъде разглобена, а плоскостите с посланията рамкирани и изложени на специално място, посветено на първото българско председателство на Съвета на ЕС.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно