Започна срещата на върха ЕС-Западни Балкани (СНИМКИ)

11:32, 17 май 18 / Политика 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на 28-те страни от ЕС и на шестте от Западните Балкани се събраха в НДК -  за пръв път те сядат на една маса, за да обсъдят конкретните стъпки за евроинтеграцията на региона. Очаква се форумът да приключи с приемането на "пътната карта от София", а заключителната декларация да бъде подписана от всичките 28 страни-членки на Евросъюза и от 6-те държави от Западните Балкани.  

Домакини са българският премиер Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В срещата участват всички държавни или правителствени ръководители на страните от Евросъюза, с изключение на Испания, която е представена от постоянния си представител в Брюксел, след като премиерът Мариано Рахой отпътува след неформалната вечеря снощи. Мадрид не признава съществуването на Косово.

Премиерът Бойко Борисов посрещаше участниците на влизане в НДК. Само за Ангела Меркел, Тереза Мей и Еманюел Макрон обаче Борисов излезе в парка пред НДК. Причината бе, че германският канцлер, британският премиер и френският президент решиха на дойдат в НДК пеша. Те бяха настанени в близкия хотел „Хилтън“.

Нито един от лидерите на държавите от Балканите не говори преди началото на срещата. Александър Вучич, Зоран Заев, Хашим Тачи, Еди Рама влязоха мълчаливо на срещата. Очакванията са за двустранни преговори между Заев и гръцкия премиер Алексис Ципрас за името на Македония. Вучич и Тачи пък трябва да потърсят начин за подобряване на отношенията, съобщава "24 часа". 

Ден по-рано премиерът Бойко Борисов поиска от тях поне да се здрависат на срещата в София. Алексис Ципрас също не говори на влизане.

„Решението на проблемите на Балканите е в диалога. В интерес на Косово е да работят по намиране на решение на проблемите им със Сърбия“, коментира еврокомисарят по разширяването Йоханес Хаан.

„Реформите трябва да продължат. Добрата свързаност е важна както за ЕС, така и за Западните Балкани“, коментира пък премиерът на Естония Юрий Ратас. „Бих предложил финансов пакет за инфраструктура, които напълно ще подкрепят предложенията“, коментира председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

"Виждам добра перспектива за Западните Балкани. Те трябва да поемат своя път към ЕС, те емоционално и географски са част от Европа. От 1 юли започва нашето председателство и ще се стремим да подкрепяме тези държави. За Сърбия и Черно гора сме много оптимистични“, коментира австрийският концлер Себастиан Курц. Австрия е следващата страна, която председателства Съвета на ЕС след България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама