София взима заем от 67 млн. евро, за да прави инсталация за парно от боклук

17:25, 17 май 18 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичната община ще получи 67 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка, за да изгради инсталация, която ще произвежда електро и топлоенергия от гориво от боклук, предаде ''24 часа''.

Съоръжението ще бъде в "ТЕЦ - София" и ще струва общо 157 млн. евро. Над 58% от средствата за проекта ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Околна среда".

Той е третата фаза от мащабния проект на столицата за управление на отпадъците, който започна с изграждането на компостиращите инсталации за преработка на зелени и хранителни отпадъци, и завода за механично-биологично третиране, които вече работят от няколко години. Инсталацията ще оползотворява RDF горивото, произведено от завода за отпадъци и от него ще произвежда електро и топлоенергия. Тя ще осигури електроенергия, достатъчна за нуждите на 25 000 - 30 000 домакинства и топлоенергия за 30 000 - 40 000 семейства.

Проектът, по който се работи от 2011 г., обаче скара общинските съветници и дебатите по точката за заема, с който общината трябва да осигури съфинансирането, продължиха близо 4 часа.

От група "5" внесоха друг доклад, с който се настоява за отлагане на решението и създаване на експертна група, която да проучи други технологии. Калоян Паргов от БСП пък предложи точката за заема да бъде отложена.

"В последните 2 месеца слушах много внимателно всичко, което се говореше за третата фаза от системата за управление на отпадъците. Това не е проект за месец-два. От всички критики, които чух, с една съм съгласна – това, че дължим постоянна информация на хората. Съгласието ми обаче е до тук. Защото на хората дължим истината, а не лъжи и манипулации. Лесно е да се провокират страховете на хората и да се играе с тях. Но сме тук, не за да лъжем и не, за да се грижим за бъдещите предизборни сметки на партиите, които представляваме. Има нещо по-важно от изборния резултат и това е резултатът за хората. Повярвайте ми, понякога е по-лесно да спечелиш симпатии, ако се откажеш от тежките проблеми, оставиш на някой следващ да ги реши. Признавам, че получих много такива съвети. Но животът на хората и на града, не се измерват с мандати и политически сметки. В това вярвам и това ще продължа да защитавам", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която бе вносител на доклада за заема.

Тя подчерта, че в Европа работят над 450 такива инсталации. Проектант на софийската инсталация е датската компания „Рамбол“, която е в топ 5 на компаниите в света в този сектор.

С пускането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ „София“ няма да работят на пълен капацитет. Това ще намали фините прахови частици от ТЕЦ-а с 6,2 т на година, емисиите на въглероден оксид - с 87,2 т, а азотните оксиди - с 46,4 т. При европейката норма на емисиите фините прахови частици за индустриалните съоръжения от 10 милиграма на куб. метър, софийската инсталация ще покрие норма под 1 милиграм.

Съоръжението ще има 4-степенна система за очистване на отработените газове и мониторингова система, която следи в реално време данните за емисиите във въздуха. Тази информация ще бъде достъпна и публична. С инсталацията столичната топлофикация ще пести 65 млн. куб. м природен газ годишно или около 18 млн. евро годишно. Инсталацията ще реализира и годишна печалба от 10 млн. евро.

Ако днес имахме такава инсталация, сметките за парно щяха да се намалят с 6%", добави Валя Чилова от ГЕРБ.

Темата за инсталацията стана повод и за задочна словесна престрелка между ГЕРБ и БСП в парламента, а след това част от червените депутати дойдоха в общината, за да проследят лично дебатите.

След гласуването, при което заемът беше одобрен от СОС, но без гласовете на БСП, съветниците от група "5" и част от Реформаторския блок, Симеон Славчев, Венцислав Мицов, Светослав Витков и Иван Велков от група "5" си сложиха маски. "Не искаме отговорността за това решение да бъде наша, защото то не е най-доброто решение за софиянци. Вярваме в "Топлофикация - София", че ще намали цените, така както вярваме в Дядо Коледа, че ще ни донесе подаръци", заяви Витков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама