Оттеглиха молбата за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман

09:38, 18 май 18 25 835 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийският градски съд прие искането на защитата да се оттегли молбата за предсрочно освобождаване от затвора на подсъдимия Джон Полфрийман. Той е обвинен в убийството на студента Андрей Монов през 2007 г.

Засега австралиецът остава в затвора, докато не се съберат по положителни констатации за представянето му. Приложените документи за неговото представяне са отрицателни. Това заяви Калин Ангелов, адвокат на подсъдимия Полфрийман, предаде News.bg.

Подсъдимият Полфрийман заяви пред съда, че желае да му бъде осигурен преводач от английски на български език, тъй като не владее добре български език.

Калин Ангелов, адвокат на подсъдимия Полфрийман посочи, че оттегля искането за предсрочно освобождаване от затвора, поради липса на значими документи за съдебното дело.

Припомняме, австралиецът Полфрийман излежава присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. и за опит за убийство на Антоан Захариев. Трагедията стана на 28 декември 2007 година на пл. "Св Неделя" в София.

Тогава австралиецът е влязъл в конфликт с група от над 10 души, сред които Монов и Антон Захариев, който е ранен. Полфрийман твърди, че групата на Монов е повалила на земята човек от ромски произход, затова той се е намесил.

Полфрийман бе окончателно осъден през август 2011 година. Две години след това - през 2013 година поиска да бъде преместен в родината си, където да излежи присъдата. Решението на главния прокурор Сотир Цацаров бе отказ.

Аргументите на Цацаров бяха, че затворникът Джок Полфрийман е извършил множество нарушения, за които е наказван многократно, а и е изтърпял минимално наказание за престъплението.

Сега основанието на Полфрийман да поиска предсрочно условно освобождаване е, че е минало половината от присъдата му.

Молбата му за предсрочно освобождаване е подадена чрез адвокат. В нея е посочено основание, че той е излежал повече от половината от наказанието си, каквото е и изискването на Наказателния кодекс.

Полфрийман вече е осъждал България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, тъй като магистратите приеха, че е нарушена неговата свобода на изразяване.

На 30 ноември 2016 г. правителството в оставка прие да изплати на Николай Шахънов и Джок Полфрийман обезщетения, присъдени от ЕСПЧ. Двамата се оплакват от наложени им дисциплинарни наказания съответно от Районния съд в Пловдив и от ГД "Изпълнение на наказанията" в отговор на отправени жалби срещу служители на затвора.

ЕСПЧ намира, че има нарушение на правото на свобода на изразяването и определя 7000 евро обезщетение за Шахънов, и 3500 евро - за Полфрийман.

Австралиецът е председател на Българското затворническо сдружение за реабилитация, като не е наказван за нарушения в затвора и е награждаван за добро поведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама