Седем българчета спечелиха награди от Харвардския университет

16:10, 04 юни 18 25 879 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Седем български ученици от шест града в страната спечелиха престижната награда на Харвардския университет "Book Award 2018". 

Носителите на приза се определят ежегодно сред около 2000 училища по целия свят, а на национално ниво наградата се дава от местните клубове на завършилите Харвард. Целта на наградата е да открие и награди ученици от последните класове с изключителни постижения и да насърчи усилията им да се развиват. 

Българските ученици са били препоръчани на Харвардския университет след вътрешен конкурс на местно ниво. Те са определени от клубове, в които членуват бивши възпитаници на престижното учебно заведение.

Десетокласничката Валерия Германова е една от наградените. Тя е възпитаник на ГПЧЕ "Йоан Екзарх", Варна, предаде БНР. Участва в състезания по дебати, спечелила е Националната олимпиада по английски език в своята категория, както и стипендия на Американската фондация за България. Президент е на клуб „Интеракт Варна Галатея”.

Друг от наградените е Димитър Чакъров – ученик в ОМГ „Академик Кирил Попов“, Пловдив, съобщи БНТ.  Интелектуалните възможности на Димитър „блеснали“ след интервю по скайп.

 

"Моето интервю беше като типичното университетско интервю, тоест първо ни питат какви хора сме ние, с какво се занимаваме. После преминават към по-научни области. Също и какво освен науката, с какво друго се занимаваме и какви са нашите хобита и какви сме ние като хора", обясни Димитър.

Той изучава усилено математика и английски език. Занимава се и с програмиране. Получава от Харвард сертификат и книга. "Самата награда не е билет за някакъв университет, а е свързана с това, че те се опитват се да окуражат хора да кандидатстват в по-висшите американски институции за образование като Харвард", обясни пловдичанинът.

Димитър е печелил множество награди на национални състезания по математика. След като завърши средното си образование иска да учи в чужбина. Мечтата му е да докаже задачи и теореми, решенията на които досега никой не е открил.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама