Недоволство сред родители в София след първото класиране за първи клас

11:55, 05 юни 18 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вече са ясни списъците с имената на децата, приети от първото класиране в първи клас за новата учебна година. Те са публикувани в сайтовете на столичните училища, могат да се видят и на информационни табла в учебните сгради на училищата. 

Водещият критерий за приема на първокласници в София за новата учебна година е близостта на местоживеене на децата до съответното училище. Приемът на първокласниците се осъществява по наредба на Столичния общински съвет, според която има критерии за прием на децата в четири групи.

Недоволни родители от некласираните им деца се събраха в двора на 73-то Средно училище „Владислав Граматик“ в София, съобщи БНР. 

Директорът на учебното заведение Иван Петков отговори на недоволството: „На фона на 400 кандидати при капацитет 88 деца, т.е. можем да имаме четири паралелки тази година… Това са възможностите на самото училище. Не можем да приемем абсолютно всички 400 кандидати. Винаги ще има и недоволни. В близост до нашето училище има и други училища, в които има достатъчно свободни места. Държавата гарантира, че всяко едно дете ще има достъп до образование“. 

В началото на месеца от МОН обявиха, че отново обмислят промени в правилата за следващата учебна година. Причината е недоволството на родителите от новите изисквания за тригодишна уседналост на адрес, което дава предимство на детето за постъпване в училище. 

Проблемът засяга основно София. Настройките се изразят в прецизиране на прилежащите към училищата райони. Една от възможностите е те да не се ограничават в границите на административните. Другата опция е въвеждане на понятия като второ и трето най-близко училище. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама