"Турандот" на сцената на Софийската опера и балет (СНИМКИ)

11:00, 16 юни 18 / Култура 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 27 юни, Софийската опера предлага на своята публика един висок с емоционалния си градус спектакъл, какъвто е „Турандот“, лебедовата песен  на певеца на любовта, Джакомо Пучини.

Пучини, който възхвалява любовта е създал героини, които обичат, страдат, умират, жертват се за нея. Турандот е различна. Тя не познава любовта. Студена и жестока  се превръща в палач за всеки, дръзнал да я пожелае за съпруга. Загадките й са изпитание - игра на живот и смърт.

В загадките е отговора за самата героиня. Тя не вярва на надеждата, която често разочарова. Не познава огъня на любовта. Не е срещнала своя герой. На финала Турандот признава, че когато  Калаф застава пред нея за първи път усеща гибелната тръпка на тази възвишена страст, страхува се от него, в очите му вижда блясъка на герой, заради това го намразва, но и обиква, измъчвана от две еднакво силни желания - да победи и да бъде победена.Подлага го на изпитания,  но на края пада в плен на любовта.

Изпитанието на Турандот е изпитание и за Пучини. Тя го държи  в плен до последния му дъх. Живее в трепет и възторг, в творческа треска, която не му дава покой денем и нощем.

„Изживяване като в Ла Скала“, така бе възприета звездната постановка на операта „Турандот“ на режисьора Пламен Карталов, с която Софийската опера тръгна в Европа, с която започнаха и последователните турнета в Япония в 20-ти и 21 век.

Родена като копродукция на първия ни оперен театър със Солун, Европейска столица на културата, 1997 г.,  „Турандот“, изпитание и за най-големите оперни театри, стана знаков спектакъл за Софийската опера.

Спектакъл, който бе и завръщането на Гена Димитрова на родна сцена. Това бе и среща с тогава новото поколение артисти, които по-късно станаха новите звезди.

В ролята на Турандот - Габриела Георгиева, Калаф – Даниел Дамянов, в останалите роли Светозар Рагелов, Атнас Младенов, Хрисимир Дамянов, Николай Петров и др. Диригент Григор Паликаров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама