Втора кръгла маса в рамките на салон на музеите в НДК

17:30, 17 юни 18 / Култура 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 19 юни от 16:30 часа в Литературен клуб „Перото” в НДК ще се проведе кръгла маса на тема „Иновативни методи за представяне на културното наследство и управление на музеите в България и Западните Балкани”.

 Събитието е продължение на успешното провеждане на първото по рода си културно изложение Салон на музеите, което се проведе в НДК в периода от 26 февруари до 6 март тази година и съпътстващата събитието кръгла маса на тема „Отвъд съкровищата. Съвременно управление на музеите в България”. Проектът се реализира от НДК  и е част от културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Втората кръгла маса излиза от рамките на българските музеи, като разширява своите граници в района на Западни Балкани- основния фокус на Българското председателство на Съвета на ЕС. Във форума ще вземат участие музейни специалисти от България, Македония, Сърбия, Косово и Албания.

„Ако при първата кръгла маса експертите бяха единодушни, че е нужна повече активност за привличане на детска и младежка публика в музеите, то втората дискусия се насочва към начина на представяне на културното наследство, най-вече към модерните средства и иновативни методи, с помощта на които се засилва интересът и желанието за познание у посетителите”, казва Ивелина Кючукова, която е инициатор на проекта. Тя формулира новата тема на дискусията заедно с научния консултант на Салона на музеите 2018 проф. д-р Николай Ненов на базата на широката обратна връзка от първата дискусия в рамките на Салона, посветена на съвременното управление на музеите в България.

В новата кръгла маса ще бъдат представени конкретни примери за интерактивни музеи, в които посетителите са не само пасивни наблюдатели, но и участници /Регионалния исторически музей в Разград/; изложби, в които  археологически открития оживяват пред очите ни /откритите кораби и селища на международна експедиция на дъното на Черно море/; примери за виртуална реалност на археологически обекти с помощта на дигиталната археология /пещерата Магурата/ и др. Така ще се подчертае значимостта на дигиталните експозиции и мобилните приложения при представяне на култуното наследство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама