Специализирана полицейска операция за неутрализиране на организирана престъпна група, занимаваща се с производство, отглеждане и разпространение на наркотични вещества, е проведена на територията на Сливница и София на 14 юни. В акцията, под наблюдението на Специализираната прокуратура, са участвали служители на отдел „Наркотици“ при ГДБОП.

В хода на разследването е установено, че групата е осъществявала престъпната си дейност от около четири месеца, дейността й се разпростирала на териториите на Сливница и София. До разследващите достигнала информация, че участниците възнамеряват да изнесат готово количество изсушена марихуана от къща в село Гълъбовци, общ. Сливница, където я отглеждали. 

В лек автомобил в селото са задържани Г.Г. /47г./, с криминални регистрации по чл.131 от НК и В.Р. /35 г./, също с криминални регистрации по чл. 325, чл. 198,чл. 354 ѝ и чл.321 от НК, и двамата от Сливница. Заловен е и техният помагач в разпространеното на дрогата – Д.Г. /49 г./ от село Алдомировци.

При извършените процесуално-следствени действия в колата на задържаните били открити два плика със зелена тревна маса, която при тестване реагирала на марихуана с тегло около 2 кг, а в къщата в село Гълъбовци -  оборудвана оранжерия с 46 растения марихуана, и още около 2 кг суха тревна маса - марихуана. От жилищата на тримата били иззети около 127 000 лева, 11000 евро, марихуана, мобилни телефони, газов пистолет и кварцови лампи. 

Установен бил и лек автомобил, ползван от Г. Г. и В.Р, паркиран в Сливница и използван за склад на наркотични вещества – от там са иззети около 30 кг бяло прахообразно вещество в различни разфасовки, което при тестване реагира на амфетамин. Общото иззетото количество наркотични вещества е около 35 кг, с приблизителна продажна стойност около 500 000 лева, според експерти.

Иззети са още химикали, ползвани при синтеза на амфетамин, автомат „Калашников“, пушка-помпа и пистолет “Байкал“ със заличени номера и няколко хиляди боеприпаси за оръжията.

По случая е образувано досъдебно производство чл. 321 вр. чл. 354А от НК. На тримата са  повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл. 321 вр. чл. 354А от НК, като на Г.Г. и В.Р. е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Специализирания наказателен съд. На Д.Г. е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лева.

Работата по документиране на престъпната дейност на групата продължава.
 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно