Пет родопски села стават домакини на Фестивал на дивите цветя

17:30, 19 юни 18 / Култура 25 974 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пет смолянски села от Арденското корито стягат шестото издание на атрактивния фестивал на дивите цветя. Нетрадиционният празник започва на 20 юни и ще продължи до 1 юли т.г. В програмата са включени събития както за любителите на дивата природа, така и за почитателите на родопската култура, ястия и фолклор.

В месеца на билките и самодивите фестивалът предлага, чрез богатство от цветове, музика, аромати и приключения, всеки да се потопи в магията на Родопите, когато планината е най-пищна в цветовете си. Организатори са Екоорганизация - Родопи, НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927", НЧ „България 1937“ - с. Могилица, Клуб „Хоро“ при НЧ „Орфееви гори“ - Смолян, НЧ „Бащино огнище“ - Арда, НЧ „Извор“ - с. Горна Арда, НЧ Светлина 1925“ - с. Момчиловци, СНЦ, Артел 13, КСЕТ „Мурсалица“ и СНЦ „Добро утре“ - с. Смилян. 

Тази година Фестивалът на дивите цветя ще гостува и в София по Еньовден. На 23 и 24 юни в двора на Ботаническата градина на БАН ще се проведе Празник на цветята с ателиета за деца и базар на производители на билкови продукти и козметика, обявиха организаторите. 

Основните прояви обаче ще са в Арденското корито. Мястото и времето за провеждане на оригиналния фестивал не е случайно. Родопите са най-богатата на растения планина у нас. Тук се срещат 2400 вида, което е около 65% от българската флора. Странното с името си цвете Венерина пантофка, например, може да се види у нас само в Родопите. Сред багрите особено любопитство привличат множеството видове красиви диви орхидеи. Ярките цветове и пъстротата им е толкова завладяваща, че десетки идват на поляните в Арденското корито специално за да видят пищното им ревю в естествената им среда. 

В програмата на фестивала е включен 5-дневен лагер за деца за развитие на креативни умения и забавни приключения в Смилян. Хлапетата всеки ден ще имат занимания за опознаване на растителния и животинския свят в Родопите. В Киселчово пък ще направят ателиета за използване на растенията в традиционната медицина "Еньовденски изцеления", а в съседното село Могилица подготвят демонстрация и дегустация на „Родопски колаци“ и напитки от диворастящи плодове. В Смилян пък стягат концерт на открита сцена „Таланти от всички поколения“, след който ще се проведе и VІ Фолклорен събор с надпяване и надиграване „Изворен глас“. 

Вечерите по време на фестивала в столицата на фасула ще се прожектират стари български филми, а ритуала на Еньовден ще направи в ботаническата си градина село Арда, където подготвят и дегустация на напитки от билки и на домашни мекици с домашно приготвени сладка. В граничното село Горна Арда пък на Еньовден ще събират вода от три извора, ще вият китки и плетат венец за посрещане на изгрева на Еньовден, ще наричат китки на зазоряване. Там стягат и базар на билки и домашни сладка и дегустация на традиционни родопски храни. В празненствата ще се включи тази година и село Момчиловци със събиране на целебни билки и направата на килимчета от тях по екопътека "Торнал е Тодьо“ до параклис „Св. Иван Рилски“.

На 25 юни в Смилян ще направят ателие „Да нарисуваш цвете от Родопите върху тикла“ с презентация за характерни и редки растения от Родопите. На следващия ден ще проведат и ботанически тур по каньона на р. Есенна за наблюдения на редки и интересни растения до пещера Гарваньовица, с посещение на водна пещера Голубовица 2, Виа Ферата и алпийския тролей. В същото време желаещите туристи ще могат да се включат в работилница за изработка на пана „Символи на Могилица“ и „Лъжица и бъклица“ от вълна и прежда, кори от дърво и други естествени материали в градинката пред читалището в село Могилица. 

От 29 юни е тридневният велотур „Изворите на р. Арда“.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама