Националната галерия представя 40 прочути фотографии на Феликс Надар

12:40, 21 юни 18 / Култура 25 749 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

40 от най-добрите портрета на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар (1820-1910) ще бъдат представени пред българска публика. Между тях са портретите на Сара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Жак Офенбах, Емил Зола, Жул Верн и още десетки големи имена от края на ХІХ и началото на ХХ век.

Изложбата, която се открива от 18 ч, се осъществява съвместно от Френския институт в България и Националната галерия в София, благодарение на престижния музей Jeu de Paume в Париж, в сътрудничество с Медиатеката за архитектура и културно наследство и Министерството на културата на Франция. 

С това събитие завършва Петият фестивал „Фотофабрика“.

Гаспар-Феликс Турнашон, известен с псевдонима НАДАР, е роден в Париж на 6 април 1820. Работи като фотограф, карикатурист, журналист и писател. Бунтар и смелчага с ясно изразени социални идеали, той е първият фотограф, противопоставил се на общественото мнение, развивайки докрай своите идеи и вкусове. Записва името си в историята на фотографията като първият човек, направил въздушни снимки.

Въвежда аерофотографията и портрета като жанр. Обича да снима тези, които познава отблизо. Архивът на Надар съдържа фотографии на почти всички популярни писатели, поети, художници, актьори, музиканти и танцьори за онова време. Наричан е още „фотографът на звездите”. Експериментатор и забележителен артист, чиито портрети представляват Пантеон на епохата му.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама