Мними глухи просят дарения на улицата

11:10, 20 юни 18 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мними глухи обикалят централни софийски улици и събират дарения за изграждане на център за хора с увреден слух. За това сигнализираха потребители на социалните мрежи, станали жертви на порочната практика. От публикуваните във Facebook материали се вижда, че парите се искат от името на Съюза на глухите в България.

Ашот Дарандонян от фондация "Заслушай се" обясни, че са запознати с проблема от повече от година, но напоследък подобни случаи са зачестили.

"Искаме да кажем на хората да не вярват, че това наистина са глухи хора. Те не изглеждат по този начин, не владеят жестов език. Има немалко организации, които наистина се борят за по-добър живот на глухите хора, осигурявайки достъп до качествени грижи и услуги. Това, което знаем е, че тази практика е разпространена и в други страни от ЕС. Предполагаме, че става дума за организирана група от хора, която действа не само в България. Не сме сигнализирали в полицията, защото не смятаме, че това ще бъде ефективно, опитваме се да предупредим чрез медиите и социалните мрежи", каза Дарандонян пред БНТ.

Коментар за измамите направи и Александър Иванов, който има проблеми със слуха и е силно възмутен от порочната практика. "Тези, които се преструват на глухи на наш гръб, тотално разрушават имиджа на глухите хора. Те са представени като просяци, които търсят съжаление, милостиня, което не е вярно. Има много организации, които помагат на истинските хора с увреждания в звука. Може да проверите дали говорите с измамник чрез писмена комуникация, като го помолите за контакти на голeмите организации, с които работим, а най-основният показател е, че измамниците не владеят жестомимичен език", коментира той.

Няма официална статистика колко са глухите хора у нас. Общо те 120 000 българи имат различна степен на увреждания на слуха, като 15 000 от тях използват жестомимичен език.

Представителите на хората със слухови увреждания призоваха гражданите да не вярват на измамници, които ги спират на улицата и да проверяват всеки призив за събиране на дарения, в който имат съмнение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама