„Зелена зона“ в София нараства с нови 5500 места от 1-ви ноември

09:45, 20 юни 18 25 693 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Зелена зона“ в четири столични района ще бъде разширена от 1-ви ноември. С 1500 нови места ще се увеличи зоната в район „Възраждане“, със 700 в „Красно село“. Местата за платено паркиране ще набъбнат с 2200 в „Лозенец“ и с 1100 в „Оборище“. Това съобщи Румяна Милова от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

"Целта на разширяването не е толкова заради печалбите, колкото, за да се въведе ред в града. Освен това и хората искат зоните да се разширяват, защото не могат да паркират пред домовете си", коментира Милова, цитирана от БГНЕС.

Над 3 млн. лева ще струва на ЦГМ разширяването на четирите района. В тази сума освен маркировката, поставянето на знаци и колчета е включено и закупуването на нови устройства, назначаването на 70 служители, както и разкриването на нов офис на дружеството, който ще се намира на метростанция „Европейски съюз“.

В район "Красно село" зелената зона се предвижда да обхване карето от улици между бул. „Иван Гешов“, „Пенчо Славейков“, „Ген. Тотлебен“ и ул. „Георги Софийски“.

Във "Възраждане" се предвижда платено да стане паркирането между бул. „Сливница“, „Константин Величков“, „Александър Стамболийски“, ул. „Гюешево“, „Партений Нишавски“, „Българска морава“, „Камен Андреев“, „Добруджански край“, бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ – ул. „Опълченска“ и ул. „Димитър Петков“.

В „Оборище“ новите платени места ще са в карето между бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, „Данаил Николаев“ и „Ситняково“, и ул. „Черковна“ и „Султан тепе“.

В „Лозенец“ зелена зона ще има в т.нар. „Горен Лозенец“, който остана извън последното разширение на платеното паркиране през есента на миналата година. Тогава платени места бяха начертани в другата част на квартала, която е по-близо до центъра. С новото разширение платените места ще стигнат до ул. „Сребърна“.

От разширяването на зоната очакваме близо 4.3 млн. лева приходи за една година. Важно е да се отбележи, че до есента ЦГМ ще инвестира и 900 000 лева от близо 2 млн. лева за ремонт на тротоарите в зоните“, уточни Милова.

Попитана дали се планира въвеждането на зона и около входа на Южния парк при бул. "П. Ю. Тодоров", тя каза, че тази идея не среща подкрепа от страна на жителите, които не искат да плащат, за да паркират. Проблемът там обаче ще се реши с новите „паяци”, които ще кръстосват града.

Милова съобщи още, че по софийските улици вече се движат нови "паяци". Тя уточни, че във вторник са пуснати четири от новите коли, а в сряда ще бъдат пуснати всичките, които дружеството е закупило – общо 10.

С новите „паяци” в града ще се движат общо 18 тежкотоварни автомобила на ЦГМ. От старите 14 ще оставим 8, а другите ще ги бракуваме, тъй като те непрекъснато се развалят и изискват да се правят необосновани разходи за ремонт. Ще назначим и допълнителни екипи. С тях ще може да санкционираме повече нарушители. Два от новите „паяка” ще могат да репатрират по-тежки автомобили, както и джипове“, коментира Милова.

Тя обясни, че в момента работят само по сигнали, което ще се промени от сряда и ще могат да упражняват контрол в целия град.

Най-много нарушения се наблюдават по велоалеята при болница „Токуда“, бул. „Джавахарлал Неру“ в „Люлин“, по бул. „Тодор Александров“ при 32-ро училище, по бул. „Симеоновско шосе“, в „Студентски град“.

Подготвят се и нови санкции за шофьорите, които сами свалят скобите от автомобилите си, поставени им при извършено нарушение в зоните за платено паркиране. Всеки водач, на чиято кола е монтирана скоба, но той я е счупил и свалил, после ще трябва да плати 30 лева първоначална глоба, която и сега се начислява при поставяне на скоба. Също така обаче ще трябва да си заплати и престоя в зоната, дори автомобилът на нарушителя през този период да не е бил там, а да е бил прибран, както и щетата по скобата, която струва 200 лева. Цената за зоната ще се плаща и за всеки следващ ден нарушение.

Всичко това се предвижда в промени в наредбата за движение в София, които предстои да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама