Кралският Концертгебау оркестър-Амстердам подкрепя български младежки оркестър

13:00, 24 юни 18 / Култура 25 769 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Като част от проекта Side by Side, който приобщава млади музиканти към високата класа на Кралския Концертгебау оркестър, на сцената на зала 1 на НДК ще се качат музиканти от Младежка филхармония „Пионер“. Филхармонията е основана от легендарния проф. д-р Влади Симеонов и включва български таланти на възраст между 9 и 18 години.

На 30 юни за първи път в проекта Side by Side в увертюрата „Дон Жуан” на Моцарт на тимпаните ще свири Борис Будинов от Филхармония „Пионер”. Той ще е единственият млад музикант от проекта, който ще свири на ударни в това произведение и без подкрепата на музикант от Концертгебау. Борис е възпитаник на прочутата българска перкусионна школа /преподаватели Радосвет Кукудов, проф. Татяна Кърпарова, Татяна Колева/.

Солист на вечерта ще бъде световноизвестният цигулар Веско Ешкенази.

Кралският оркестър има програма Side by Side за насърчаване на млади изпълнители, като във всяка държава от турнето си свири по едно произведение с младежки оркестър.

Оркестърът от Амстердам е един от най-добрите в света, чийто уникален звук критиците възхваляват. Макар че изключителната акустика на „Концертгебау” играе важна роля в това отношение, никой друг оркестър не звучи като оркестъра на Концертгебау в Голямата зала. Също толкова важен е високия  професионализъм на самите музиканти и влиянието, упражнявано върху оркестъра от неговите главни диригенти, които са само седем на брой от годината на основаването на оркестъра 1888 до днес. От септември 2016 Даниеле Гати е главен диригент.  

Оркестърът на Кралския Концертгебау се състои от 120 музиканти от над 20 държави. Независимо от големия брой музиканти в него, оркестърът действително функционира по-скоро като камерен състав по отношение на чувствителността, с която членовете му се слушат един друг, изграждат звука и работят в екип. Всъщност това изисква както висок индивидуален професионализъм, така и тънко усещане за взаимно доверие и увереност.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама