Синоптици от НИМХ протестираха пред БАН заради липса на средства (ВИДЕО)

12:05, 21 юни 18 25 934 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излязоха на протест пред централата на Българската академия на науките. Те смятат, че са получили твърде малка част от 15-те милиона лева, които държавата отпусна допълнително на БАН за тази година. Метеоролозите предупредиха, че ако парите за Института не бъдат увеличени, след 9 юли те няма да могат да изпълняват задълженията си. По-късно предстои среща между протестиращите и министъра на образованието Красимир Вълчев. 

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски също подкрипя исканията на метеоролозите, съобщи БГНЕС. Това стана ясно след като под натиска на възгласи и освирквания двама представители от протестиращите от НИМХ бяха поканени на преговори с ръководството на БАН. 

С разпределението на допълнителните 15 милиона лева за БАН между институтите се дава много по-голяма тежест на публикациите и цитатите и много по-малка на дейностите, които пряко обслужват обществото, обясни Таня Маринова от Института по метеорология и хидрология.

"Съотношението между публикации и цитати и дейности, обслужващи държавата и обществото си остава същото - 1/16. От тези 15 милиона получихме някъде около 450 000 лева, а искаме още около 1,150 милиона лева. Нямаме средства да плащаме задълженията по Кодекса на труда - нощен труд, празничен труд и от 9-и юли ще спрем нашите национални и международни задължения, в това число и прогнозата за времето. Всичко", заяви Маринова пред БНР.

Директорът на института Христомир Брънзов заяви: "Някой трябва да ни помогне. Последното решение на Общото събрание на БАН е да търсим пари от държавата. Те щели да ни съдействат".

Протестиращите поискаха за в бъдеще средства, дадени от държавата на Института по метеорология да не могат да се преразпределят от ръководството на Академията между институтите ѝ.

Междувременно пресцентърът на БСП съобщи, че депутати социалисти от Комисията по земеделието от парламентарната група са се срещнали с протестиращите метеоролози и оценяват протеста им като напълно основателен.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама