Започна двудневният супермаратон "Витоша 100"

08:00, 23 юни 18 / Спорт 25 562 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 23 и 24 юни се провежда ултрамаратонът „Витоша 100”. В надпреварата ще вземат участие повече от 2500 състезатели от 25 държави. Те ще се състезават в три категории - колоездене, бягане и дуатлон. Всички участници ще трябва да изминат разстояние от 100 километра за по-малко от 24 часа.

Тази година събитието се отличава с еко инициативата да не се използват пластмасови чаши, за да не се замърсява планината.

Участниците ще бъдат разделени по възрастови групи – деца; юноши и девойки; мъже и жени; ветерани над 60 години. Стартът на планинския маратон ще бъде пред Резиденция Бояна, като колоездачите тръгват още от 06:00 часа, а скороходците – от 23:59 часа.

Маршрутът преминава през местността Златните мостове, с. Кладница, язовир Студена, с. Чуйпетлово, с. Ярлово, с. Бистрица, кв. Симеоново и завършва отново пред Резиденция Бояна. Организатори на обиколката Витоша 100 са Анна Пенчева – майстор на спорта по алпинизъм, Теодора Пенчева – национален състезател по сноуборд и Георги Радев – състезател по ски алпинизъм и експерт във времеизмерване и маркиране на маршрути. Състезанието има редица спонсори, сред които са магазин Алпи, БЧК, Climbing Guide, Roo’bar, Harmonica, минерална вода вода Банкя, Метро, Garmin, Coca Cola и други.

Обиколката на "Витоша 100" започва още през 70-те години на XX век. Първото наименование на състезанието е „100 километра за 24 часа. В началото маратонът не е имал състезателен харакетер. Участниците се събирали с тежки раници и готовност да пренощуват в планината. С годините събитието набира популярност. Около 1000-2000 души се събират всяка година, за да изминат своя личен рекорд от 100 км.

Днес най-добрите изминават разстоянието на маршрута за по-малко от 10 часа. Съдии и помощници очакват състезателите на различни подкрепителни пунктове. Някои участници се записват, както в категорията на скороходците, така и в категорията на колоездачите. Те изминават обиколката два пъти – веднъж с колело и после бягайки, участвайки в дисциплината „дуатлон“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама