Искат освобождаване на тротоарите в София от паркираните коли

12:00, 22 юни 18 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започва нова инициатива на неправителствената организация "Спаси София" за освобождаване на софийските тротоари от паркирани автомобили. Първоначалният фокус ще бъде върху институции със служебни абонаменти. Първото внесено предложение е за премахване на паркоместата пред Столичната община. 

От "Спаси София" смятат, че служебните абонаменти, разположени върху тротоарите на столицата, ползвани от редица държавни и общински институции, трябва незабавно да бъдат премахнати. “По този начин, ще бъде показано уважение към най-уязвимите, ще се мотивират хората да изберат по-екологични форми на градска мобилност и ще се даде принос за това София да изглежда по-малко като ориенталска паланка”, заявява Андрей Зографски от организацията.

Тротоарите са част от пътната инфраструктура, предназначена само и единствено за пешеходците. Те трябва да гарантират безопасното и удобно придвижване на всички в градската среда и затова трябва да са проходими, достатъчно широки, без препятствия и да имат равна и качествена настилка. “Това е теорията, от която софийската практика сериозно се различава. За съжаление, голяма част от тротоарите даже в центъра на София не отговарят на нито един от изброените параметри”, констатират представителите на организацията. 

Един от сериозните проблеми, които допринасят за това София да е столицата в Европейския съюз с най-лоши тротоари, е позволеното и регламентирано паркиране върху тях. Те често са окупирани от множество хаотично паркирани автомобили, които значително стесняват наличното пространство и принуждават пешеходците да “лавират” между тях или да се движат по пътното платно.

“Общината да даде пример и да освободи тротоара на ул. Московска”, настояват от "Спаси София". В момента по тротоара намиращ се срещу сградата на Столичната община паркирането заема над половината от наличната площ, оставяйки хората да вървят през тесен и неудобен коридор от разбити плочки и криви колчета. Затова се предлага да бъдат премахнати всички паркоместа по южния тротоар на ул. Московска от паметника на Васил Левски до ул. "Г. С. Раковски". Това е самият център на София и граничи с най-важните сгради в града - храм паметника "Св. Ал. Невски", църквата "Св. София", гробницата на Хонорий и зелени площи с много паметници.

“Неприемливо е достъпността до тези значими обекти да е възпрепятствана от непроходими и разбити тротоари. Очакваме зам. кметът по транспорт, г-н Евгени Крусев и директорът на ЦГМ, г-н Христиан Петров, да предприемат необходимите действия за справяне с проблема”, заявява Гергин Борисов.

Организацията призовава общинските съветници и високопоставени чиновници да дадат личен пример и да ползват градския транспорт, вместо личните си автомобили. В момента за тяхно удобство Общината е закупила няколко десетки служебни абонамента, разположени не само по тротоара срещу сградата на ул. "Московска №33", но и в околните улици и площада пред храм-паметника "Св. Ал. Невски".

Повече за кампанията може да научите тук.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама