БСП отново поиска Радев и Цачева да отговарят в НС за избягалия затворник

12:10, 22 юни 18 / Политика 25 914 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите от "БСП за България" за пореден път настояха в парламента да се явят министърът на вътрешните работи Валентин Радев и на правосъдието Цецка Цачева, за да дадат повече информация за случаите на избягали затворници, предаде БНР. 

Народният представител Иван Ченчев коментира: "Защото тези хора от април досега пет човека са се отклонили. Нали чувате добре, пет души избягали престъпници са се отклонили. Почваме да си мислим, че управляващото мнозинство е време да се отклони от изпълнителната власт. Време ви е, колеги".

Според заместник-министъра на правосъдието Николай Проданов, възможно е грешна преценка от ръководството на затвора в Ловеч да е една от причините за вчерашното бягство. Проданов заяви пред депутатите, че в момента няма законови правомощия от ръководството на затворите да се извършват издирвателни мероприятия извън местата за лишаване от свобода. 

Сформирана е комисия на най-високо равнище, която ще проверява обстоятелствата. Заместник правосъдният министър подчерта още, че има тенденция за намаляване на отклонилите се от затворите от отворен тип. 

"Ние трябва да си поставим най-вече въпроса какви места за лишаване от свобода подхождат на демократична България - такива, в които се набляга на труда и се опитваме да превъзпитаме лишените от свобода, където, разбира с, рисковете с това превъзпитание са видими, или пък да наблегнем на изолацията на тези хора", заяви Проданов.

Правосъдният министър Цецка Цачева гарантира, че всички процедури по преместването и осигуряването на затворника на работно място са спазени. Той е излежал по-голямата част от присъдата си и рано или късно ще се върне в обществото, допълни тя преди конференция, организирана от адвокатската колегия.

"Начинът, по който ще имаме гаранция, че той е готов да се върне, е именно и чрез полагане на труд. Това е много важно и се стимулира", заяви Цачева. Тя обеща, че ще изнесе конкретни данни за случаите на бягство от затворите през годините по време на дебатите за вота на недоверие към правителството. 

Около 2 000 затворници имат право да живеят в общежитие от открит тип и да работят, добави министърът. Тя е категорична, че около половината от тези затворници в момента полагат труд. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама