Разпратени са указания по повод очакваните интензивни валежи

15:40, 22 юни 18 25 1015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Интензивни валежи се очакват в Северозападна България в следващите дни. От пожарната са изпратили писма до областните управители на застрашените райони с указания за действие. Това каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

Интензивни валежи днес се очакват във Видин, Монтана, Ловеч, Враца; за 23 юни код жълто е обявен за по-голямата част от страната, с изключение на Добрич, Силистра, Перник, София-област, Кюстендил и столицата. За по-голямата част от страната кодът е предупредителен, жълт -  възможни опасни явления.

"Динамичната метеорологична обстановка ще се запази и през следващите дни. Това наложи ние да пуснем указания до областните управители и кметовете на общини за предприемане на допълнителни превантивни мерки за недопускане на наводнения и застрашаване живота и здравето на хората. Тези допълнителни превантивни мерки са свързани най-вече с наблюдение на критични участъци на речните корита, преглед още веднъж на шахтите на водопроводните и канализационните инсталации, мобилизиране на доброволческия състав", съобщи Николов.

Остава високата степен на готовност на структурите на МВР и по специално на пожарните служби. Обърнато е внимание на поддържането на готовността на уредите и съоръженията, предназначени за гасене и за отводняване, така че в максимално кратък срок да се притекат на помощ, ако е необходимо.  Уведомени са и структурите на БЧК, които традиционно имат готовност за оказване на съдействие.

„При жълт код хората трябва да бъдат по-внимателни и най-важното – да изпълняват указанията на държавните институции“, призова главен комисар Николов. Той използва случая да подчертае, че е от изключителна важност, ако започне интензивен валеж, придружен с градушка, шахтите, които създават проблеми, да бъдат наблюдавани, за да може бързо да се отстранява падналата листна маса и канализационната система да поема високите води. Кметовете са създали добра организация в тази насока. Доброволните отряди са на разположение с такива действия да подпомагат местните власти.

Директорът на ГДПБЗН обърна внимание на реда, въведен за обслужване на сигналите за бедствия, постъпили чрез тел. 112, и уточни, че повикването е автоматизирано, но в службите е въведено приоритизиране: на първо място са обектите, за които има информация, че в тях се намират застрашени граждани; на второ – големите обществени сгради като училища, детски градини, институции. „Организацията е така направена, че заедно с аварийно-спасителните отряди на общините и доброволните формирования да се отзовем на всеки един сигнал.  Указания към служителите на ГДПБЗН се отнасят и до служителите, които са в почивка. В случай на необходимост целият състав на службата ще бъде на разположение“, подчерта главен комисар Николов.

Главен инспектор Стефан Стефанов, началник на сектор „Превантивна дейност“, отново изброи мерките за безопасно поведение преди, по време и след наводнение, които е важно хората да предприемат, за да запазят на живота, здравето и имуществото си:

- да не изпада в паника, да преценят ситуацията и намерят безопасно за тях място, ако е необходимо;

- да не пресичат силно течащи води, ако се придвижват с МПС. Изключително опасни са опитите за спасяване на превозното средство, тъй като само 15 см силно течаща вода е в състояние да движи автомобилите;

- задължително да изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете си;

- да имат осигурени пакети със суха храна и чиста питейна вода. В случай на сериозни наводнения не е препоръчително използване на водата от чешмата, има опасност тя да бъде замърсена от високите подпочвени нива на водата;

- да подготвят документите си;

- да имат план за действие със семейството – контакти с деца, роднини и близки;

- да се осведомяват от националните медии за ситуацията в района, в които се намират или там, където искат да отидат;

- да не влизат в подлези, включително метро;

- когато са сред природата е важно да не застават под мостове, да не се движат в дерета или други подобни места, където би могло да се получи силен отток на вода, който носи дървета, камъни и други тежки предмети, опасни за живота.

- ако се намират в обществена сграда, да спазват указанията на хората, които се грижат там за тяхната безопасност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама