Ангелкова разпореди проверка на варненския плаж "Кабакум"

16:48, 23 юни 18 25 1128 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на туризма Николина Ангелкова разпореди експерти на ведомството да направят проверка на морски плаж "Кабакум" за наличие на нерегламентирани постройки. Това съобщиха от Министерството на туризма.

Нареждането идва след сигнали, че там се изграждат две конструкции върху пясъка и в непосредствена близост до морето.
Другият съществуващ проблем на „Кабакум“ е, че фекални води се изливат в близост до него, което води до замърсяване на плажа, непоносими миризми, както и заразите, които се носят из въздуха в района.

А самата Ангелкова направи проверка на морски плаж "Перла" край Приморско и обяви, че е спазено изискването за 50 на 50% свободна и платена зона на ивицата. В проверката на място на плажа участва и кметът на Приморско Димитър Германов.

Ангелкова уточни, че според експертите от контролното звено на министерството, нарушения няма, но допълнително ще бъде възложен и геодезически мониторинг, за да се гарантира, че площите с платени плажни принадлежности и свободна зона са според изискванията. Министърът обясни още, че ако бъдат установени някакви отклонения от изискванията, ще бъде наложена неустойка, която е в размер на 5% от концесионната цена по договор, а при повторно нарушение ще изпратим предупреждение за прекратяване на концесията.

Това е втора проверка на ивицата през този сезон, уточни министър Ангелкова. При първата липсваха табели и медицински пунктове, които сега са на лице. По отношение на сигналите, че не се разрешава на туристите да плажуват на свободна зона, министърът каза, че тази година местата на двете зони са разменени спрямо миналата година, която може би причинява неудобство. Според закона обаче всеки стопанин на плажа може да променя схемата и разполагането на платени плажни принадлежности всяка година, стига тя да отговаря пропорционално на изискванията.

За плаж Приморско-централен сме поскали от кмета да издаде заповеди за премахване на преместваемите обекти, които в момента са на ивицата, заяви министър Ангелкова. И уточни, че в момента не е редно на плажа да има търговски обекти и платени плажни принадлежности, а ако се стигне до премахване, ще бъдат съборени 4 обекта.

Министърът информира още, че има приключила процедура за концесиониране на плажа, като в момента тече срок за обжалване. Очаква се до 2 седмици да има подписан договор, но ако евентуално обжалване забави сключването му, плажът ще бъде отдаде под наем. Успоредно с това ивицата е обявена за неохраняема, така водното спасяване за момента ще бъде осигурено от областната управа на Приморско, а почистването от кмета, обясни министър Ангелкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама