Образователният министър призна за грешка в първо класиране за гимназиите

14:29, 03 юли 18 25 676 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Скандал с резултатите от първото класиране на седмокласниците. Малко след като Министерството на образованието обяви резултатие, те бяха свалени от сайта на институцията. 

Образователният министър Красимир Вълчев призна за техническа грешка при обявяване на резултатите. Родители съобщиха, че при опит да проверяват резултатите на своите деца, системата не се отваря или постъпват сигнали за сбъркани балове.

„Станала е техническа грешка. Би трябвало да може да се оправи“, каза министър Вълчев. И добави: "Аз самият ще настоявам това да се случи по най-бързия начин. Доколкото разбрах, е само в София и само по отношение на няколко училища. Грешката е поправима доколкото разбирам. Не би трябвало да бъдат ощетени от това. Малко ще се забави класирането. Ще направим проверки и ще има наказани“.

Той поясни, че от РУО-София ще дадат пресконференция по темата.

Проблем има със 78-те различни групи балообразуващи оценки, особено при изчисленията за професионалните гимназии. Класирането ще се промени за няколко професионални гимназии като балът ще се повиши. Става въпрос за паралелки на ТУЕС, НПМГ, Строителния техникум и ПГ "Джон Атанасов". 

8256 ученици са класирани на първия етап от приема след VII клас в София, некласираните са 640, отчетоха по-рано от МОН. С най-висок бал се влиза отново в Софийската математическа гимназия, най-желани след нея са Немската езикова гимназия „Константин Гълъбов” и Втора немска гимназия „Владислав Граматик”. Тази година повече деца от страната са кандидатствали в гимназиите в София – миналата година те са били 306, а тази – 631.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама