Експертите още не могат да си обяснят грешката при класирането за 7-и клас в София

10:00, 04 юли 18 25 866 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на тази кампания ръчно са вкарани над 150 000 желания за 385 паралелки. Грешката е в балообразуването в паралелките на две столични училища - Технологичното училище "Електронни системи" - ТУЕС и СПГЕ "Джон Атанасов". Това каза Ваня Кастрева, началник на регионалното управление на образованието в София, пред БНТ относно допуснатия гаф. 

Малко след като беше обявено класирането на седмокласниците, то беше изтеглено, а по-късно отново публикувано. Класирането се промени с възстановяването на заслуженото място на ТУЕС, които от 28-о място, бяха коригирани на 4-о място. Най-висок бал има в СМГ, Немската гимназия, като цяло няма разместване сред първите 10 училища.

Кастрева се извини за създалата се ситуация. Вече е започнала проверка, която да установи кой е виновен за проблема.

"Нямам обяснение за случилото се", каза от своя страна експертът по национално външно оценяване Камен Радев пред NOVA. "В момента, в който излезе класирането, ние установихме, че го има този проблем. Оказа се, че него го има в три балообразуващи групи", заяви той и допълни, че незабавно е  била направена проверка, а повторно качените и вече верни балове били стриктно проверени.

"Към този час единствените сигнали, които има, са за някакво несъответствие в балообразуването и очаквания бал от родителите за определени паралелки", допълни той, като уточни, че причината за разминаването е, че родителите правят справка от стари справочници. 

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова допълни вчера, че няма информация от други родители и от други градове за подобни проблеми. Тя заяви, че ще бъде направена допълнителна проверка и съответно ще има последствия и наказания, ако има човешка грешка. Тя призова да не се говори за излъгани ученици, а за правилно записани деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама