Борисов наблегна на важността на форума "16+1" пред Ли Къцян (СНИМКИ)

12:45, 06 юли 18 / Политика 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян е в София за седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Тази година домакин e България. Основната цел на форума „16+1“ е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество.

Официалната церемония по посрещането на Ли Къцян се проведе пред паметника на Незнайния воин. След това двамата премиери - Бойко Борисов и Ли Къцян, проведоха среща на четири очи в Министерския съвет.

"Много се радвам да посетя вашата страна по покана на министър- председателя г-н Борисов. Това е моето първо посещение тук след учредяването на новото китайско правителство и това е първата спирка в моя европейски маршрут. Имах възможността да видя златни предмети от преди 7 000 години. Вчера ми дадоха и подарък - знаме от съпругата на Боян Петров, който изчезна в Хималаите. Ние се гордеем с неговия кураж. С г-н Борисов проведохме разговори на четири очи и с постигнахме единодушно съгласие по важни въпроси", заяви Ли Къцян, цитиран от БНТ.

Ли Къцян покани съпругата на Петров - Радослава Ненова, да посети Китай и обяви, че знамето ще бъде изложено в музей в Китай.  Тя от своя страна му благодари за положените усилия за издирването на съпруга ѝ през май.

"Имаме редкия шанс - прагматично, спазвайки европейските правила, на базата на тази добронамереност, която имаме - да развием икономически, промишлени и финансови бизнес отношения. В сферата на туризма, икономиката, културното наследство, образованието и познаването - имаме център „Конфуций“ в София", отбеляза Борисов.

На срещата на върха „16+1“ се очаква да бъдат обсъдени теми, свързани с инфраструктурата, енергетиката, технологиите, туризма и културата. Освен официалните разговори, предстои и бизнес форум, на който ще присъстват над 1000 бизнесмени от всички участващи държави, като повечето от тях са в състава на китайската делегация.

Борисов подчерта, че целта на формата 16+1 не е да внесе разделяне в Европа, а да подпомогне на икономически изоставащата Югоизточна Европа.

"Интересът е голям, защото проектите, които предлагаме ние, са в интерес на целите Балкани и на държавите от Източна Европа. Символично, премиерът Ли отива в Берлин. Важното послание е, че форматът 16+1 не разделя Европа. Посланието е срещите от 16+1 да подпомогнат инвестиционния, промишления, търговския, културния обмен и взаимен интерес между държавите. Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив - там, където кохезионните политики не могат да смогнат, да - можем да направим на базата на взаимноизгодни двустранни, тристранни, четиристранни договори и да работим по тези теми. Това не е геополитически съюз. Това не противопоставя никого с никого в Европа. Това е съюз със срещи, които единствено целят да вдигнат брутния вътрешен продукт и доходите на хората. Така че искам ясно да звучи това послание от София към всички мои колеги в Европа. И колегата Ли е говорил с Юнкер. Целим не разделяне на ЕС - изрично го подчертавам, защото и това четох. Обратното - колкото може повече по-изостаналата Югоизточна Европа и Балкани да наваксат изоставането и да достигнат до доходите, които всички ние желаем да имаме. Това е целта на тези двустранни и многостранни срещи", заяви още българският премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама