Румен Радев: Трябва да върнем на пазара на труда 445 000 лица с увреждания

14:05, 10 юли 18 25 757 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

445 000 лица с увреждания получават лична пенсия за трайна и намалена трудоспособност и са извън пазара на труда в България и ние трябва да направим така, че те да могат да се върнат на работа. Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на кръгла маса на тема „Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда - предизвикателства и решения“.
 
Държавният глава акцентира, че дискусията по темата съвпада с протести на майки на деца с увреждания, които изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти. На 1 юни родители опънаха палатков лагер край сградата на парламента и започнаха безсрочен протест с искания за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в обществото.

Родителите, които отглеждат лица с увреждания, трябва да се върнат на работа, коментира председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева по време на кръглата маса.

„Тази група хора също са в изолация, както и лицата с увреждания. Най-важното е на родителите да се гледа като на личности, които имат потенциал и професионални качества и могат да бъдат полезни за обществото“, каза Събева, предаде БНР.

По думите й проблемът се корени в липсата на адекватни социални услуги. Защото, ако в големия град има някакви възможности, то в малките населени места такива почти не съществуват и затова те не могат да се върнат на работа, аргументира мнението си тя. „Може би някои родители няма да оставят децата си, но те трябва да имат избор, а не да бъдат заложници на обстоятелствата“, поясни тя.

Веска Събева призова още родителите, които се грижат за децата си, да бъдат признати като хора, които се нуждаят от подкрепа, но не от финансова, а специализирана, за да могат да се върнат на работа и да водят достоен начин на живот.

В дискусията, свикана от държавния глава, участват представители на ангажираните с проблемите на хората с увреждания страни – представители на организациите на и за хора с увреждания, на работодателските организации, на Министерството на труда и социалната политика и на Националното сдружение на общините в Република България. В рамките на форума се обсъждат добрите практики и затрудненията, които срещат хората в неравностойно положение и работодателите при осигуряването на заетост. Представят се и възможностите за професионално обучение и квалификация, както и анализ на законодателството, подкрепящо процеса за интеграция на хората с увреждания на пазара на труда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама