Новосъздадената гражданска инициатива "Зелени улици" и местната организация на "Зелените" ще представят факти свързани с ремонта на столичния бул. "Граф Игнатиев", в подкрепа на твърдението си, че заради ремонтите в центъра на София се унищожават зелени площи.

Георг Тупарев заяви, че екозащитниците са направили "доста голям снимков материал" през оградите. "Големият проблем в момента е, че всъщност този проект въобще не е минавал през Общински съвет. Разрешението е издадено още през 2015 г. без да бъде обсъждан, тъй като този проект се води по устройство, а не е нов проект - трик, който Софийска община доста често използва. По този начин, след като заместник-кметовете и Фандъкова са подписали, просто започва да се строи и всъщност самият проект служи по-скоро за фирмите, които строят, отколкото за гражданите", коментира Тупарев пред БНР.

Разрешението за строеж се издава още на 20.11.2015 година, а обсъжданията са били постфактум, твърдят екозащитниците и обещават да представят официални документи. От организацията призовават да бъде изготвен регистър на дърветата, за какъвто общината е решила да бъде направен още през 2007 година. 

"Тази седмица започнахме подписка, с която искаме спиране на това унищожаване на дърветата и искаме дърветата да бъдат възстановени по начин, който е добър за екологията на града и запазва характера на тази част на града, да се създаде такъв регистър и освен това е реалният инвестиционен проект да бъде обществено достояние. Ще опишем как се извършва този строеж, ще покажем наличната документация, която сме намерили и ще направим нашите първи предложения как може да се излезе от тази ситуация", съобщи Тупарев.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно