Екозащитници: Заради ремонтите в центъра на София се унищожават зелени площи

10:10, 11 юли 18 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новосъздадената гражданска инициатива "Зелени улици" и местната организация на "Зелените" ще представят факти свързани с ремонта на столичния бул. "Граф Игнатиев", в подкрепа на твърдението си, че заради ремонтите в центъра на София се унищожават зелени площи.

Георг Тупарев заяви, че екозащитниците са направили "доста голям снимков материал" през оградите. "Големият проблем в момента е, че всъщност този проект въобще не е минавал през Общински съвет. Разрешението е издадено още през 2015 г. без да бъде обсъждан, тъй като този проект се води по устройство, а не е нов проект - трик, който Софийска община доста често използва. По този начин, след като заместник-кметовете и Фандъкова са подписали, просто започва да се строи и всъщност самият проект служи по-скоро за фирмите, които строят, отколкото за гражданите", коментира Тупарев пред БНР.

Разрешението за строеж се издава още на 20.11.2015 година, а обсъжданията са били постфактум, твърдят екозащитниците и обещават да представят официални документи. От организацията призовават да бъде изготвен регистър на дърветата, за какъвто общината е решила да бъде направен още през 2007 година. 

"Тази седмица започнахме подписка, с която искаме спиране на това унищожаване на дърветата и искаме дърветата да бъдат възстановени по начин, който е добър за екологията на града и запазва характера на тази част на града, да се създаде такъв регистър и освен това е реалният инвестиционен проект да бъде обществено достояние. Ще опишем как се извършва този строеж, ще покажем наличната документация, която сме намерили и ще направим нашите първи предложения как може да се излезе от тази ситуация", съобщи Тупарев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама