В ход са мащабни проверки по свинефермите заради опасността от африканска чума

15:35, 11 юли 18 25 1619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експертите на Агенцията по храните започнаха мащабни проверки по свинефермите. Акцията е заради опасността от навлизане на африканската чума по свинете в нашата страна.

В края на миналата седмица беше съобщено за огнище на около 50 км от границата с България в румънската община Констанца. Заразата обхвана 8 страни-членки на ЕС и до момента нито една от тях не е открила начин да овладее напълно заболяването, което води до тежки икономически загуби и практическо унищожаване на свиневъдството в цели региони.

Ветеринарните власти проверяват дали във всеки свиневъден обект се спазват стриктни мерки за хигиена и сигурност, обяснява д-р Георги Чобанов от агенцията.

„Заболяването е причислено към особено опасните заразни заболявания. Унищожаването на вируса е свързано с унищожаване и на всички болни и контактни животни. Ферма, която е засегната от африканската чума, там животните трябва да бъдат унищожени. Всяка ферма трябва да има някакъв план – необходими са хора, техника, дезифенктанти“, обясни Чобанов пред БНР.

Мерки за биосигурност трябва да спазват и хората, които гледат прасета за лична консумация в задния си двор:

„Това, за което алармираме многократно, е изхранването на тези животни с кухненски отпадъци. Това е абсолютно забранено и това е много рисково. Освен това, човекът, който гледа прасе, трябва да изолира това прасе така, че да не може всеки посетител на неговия дом да отиде до прасето и да има контакт с него“, каза още Чобанов.

За неспазващите мерките ще има санкции, категорични са властите. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама