Парламентът ще гласува промените в Закона за хората с увреждания

08:00, 12 юли 18 / Политика 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С окончателно приемане на промените в Закона за хората с увреждания започва работа парламента днес. С тях месечната добавка за социална интеграция ще се предоставя в зависимост от степента на намалена трудоспособност. До промените се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания.

Изменението се наложи, след като миналия месец ВАС отмени текстове от Правилника към закона и получаването на добавки за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги можеше да спре.

В правилника размерът на добавките беше фиксиран като процент от гарантирания минимален доход, вместо сумите да се определят индивидуално според нуждите на конкретния човек, както е в закона. Сега тези текстове ще са разписани в закона.

Очаква се след това да продължи дебатът по т.нар. закон за горивата. Текстовете предизвикаха протести сред дребните търговци и земеделски производители, както и напрежение в коалиция „Обединени патриоти“. Макар да са сред вносителите на проекта, сега депутатите от НФСБ са сред най-големите му критици. Те прогнозираха, че може да се стигне до наказателна процедура на ЕК срещу България. 

Днес трябва да бъде гледан и Законът срещу шума в околната среда, за който вчера не стигна време. Той въвежда ограничения върху озвучаването на публични места в определени часове, както и по-високи глоби при нарушение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама