От днес софиянци могат да купят билет за метрото и градския транспорт през телефона си. На първо време - само дневна карта за всички линии от 4 лева и билетче за нощния транспорт от 2.

С регистрация на sofia.mpass.bg и имейл всеки може да закупи билет за целия ден или за нощния транспорт. Плащането през телефона става или с дебитна или кредитна карта, или през мобилния оператор, който на края на месеца прибавя към сметката цената на закупените билети.

Към момента този вариант е възможен само за един от телекомите, а от следващия месец ще го предлагат всички. Обработването на покупката отнема 45 секунди. А полученият QR код представлява билета ни.

"С този QR код мога да си се возя в автобуси, тролейбуси и трамваи и при наличието на контрольор той го сканира и вижда, че превозният документ ми е валиден", обясни Христиан Петров, директор на Центъра за градска мобилност, пред БНТ. Кодът служи и за влизане в метрото през обозначените за това места. 

"Като се проследи този пилотен проект, ще има възможност за разширение за всички превозни документи и за работа с различните партньори", каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Първите хиляда билета, купени през телефона, са безплатни. Иначе през миналата година са купени около 430 000 дневни карти от 4 лева. През седмицата между 230 и 320 души ползват всяка вечер нощният транспорт , а през уикенда нощем се возят между 700 и 1000 души.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно