Общо над 44 г. затвор получи група за трафик на мигранти

13:00, 13 юли 18 25 1257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По искане на Специализираната прокуратура Специализираният наказателен съд наложи до 8 г. затвор на седем обвинени за участие в група за трафик на мигранти от Турция през България в Сърбия, неутрализирана на 22 септември 2016 г.

На 8 години затвор при първоначален строг режим бе осъден ръководителят на групата и нейн главен организатор през декември 2014 г. Осемгодишна присъда получи „дясната му ръка“ в престъпната дейност, а по 7 години „Лишаване от свобода“ - други двама участници. На тях тримата съдът наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и в края на заседанието бяха задържани с белезници в съдебната зала и отведени в Софийския затвор. Над 5-годишни присъди получиха други двама участници в престъпната група, а седмият – 4 години „Лишаване от свобода".

Разследването доказа, че групата незаконно е превеждала граждани на Афганистан, Ирак и Сирия през турско-българската граница (или ги е посрещала на българска територия). Мигрантите били транспортирани до София с лични автомобили на участниците, настанявани временно в жилища в кв. „Модерно предградие“ и извеждани от страната в района на Калотина.

Групата действала при строга организация и конспиративност. Участниците комуникирали онлайн, в т.ч. с трафиканти от Турция. Транспортирането на мигрантите било контролирано от най-доверения на ръководителя участник в групата, който предвождал автоколоната като пилотен автомобил, за да се избегнат полицейски проверки.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама